Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovanský jazyk (KČJL / PEDTA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PEDTA - Slovanský jazyk, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Výslovnost lužických fonémů a čtení souvislého textu.2. Konfrontační srovnávání českých a lužických komunikačních prostředků.3. Současná hornolužická jmenná flexe.4. Hornolužické verbum a jeho mluvnické kategorie.5. Soustava hornolužických minulých časů v konfrontaci s češtinou.6. Stupňování a slovotvorba v horní lužičtině.7. Vlastní jména v horní lužické srbštině.8. Hornolužické reálie a kulturní tradice.

Získané způsobilosti

Cílem semestrálního kurzu je přivést studenty bohemistiky k poznání širších slavistických souvislostí, a to na základě porovnání fonologického a morfologického systému češtiny a dalšího slovanského jazyka, dále pak naučit studenty číst správně a s porozuměním text v jiném slovanském jazyce, zároveň také upozornit na historické a kulturní souvislosti a vztahy mezi slovanskými národy.

Požadavky

Zápočet bude udělen za:- aktivní účast na seminářích (85%),- řádné a včasné splnění všech seminárních úkolů.

Garant

prof. Dr. Habil. Jaroslav Lipowski