Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární a umělecká kritika (KČJL / PFRJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PFRJA - Literární a umělecká kritika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Literární kritika v době národního obrození.2. Kritika v období preromantismu a romantismu.3. Kritika 60. let 19. století (osobnost J. Nerudy).4. Kritika 70. let 19. století (spory ruchovců a lumírovců; vlny bojů o osobnost Vítězslava Hálka).5. Kritika 80. let 19. století (T. G. Masaryk, H. G. Schauer, tzv. realisté).6. Kritika 90. let 19. století (osobnost F. X. Šaldy).7. Kritika přelomu století (J. Vodák; Karásek ze Lvovic a kritici kolem Moderní revue).8. Kritika 20. století ? personalistická kritika (F. X. Šalda, V. Černý).9. Demokratická kritika První republiky (K. Čapek, F. Peroutka).10. Marxistická a spirituální (katolická) kritika 20. a 30. let (J. Fučík, M. Dvořák).11. Kritika za okupace, po roce 1945 až do sklonku 50. let.12. Kritika v období od počátku 60. let do současnosti.Semináře:1. Typy kritiky, její funkce a cíle.2. Kritické postoje, užívané prostředky a metodologické přístupy. Vyjadřovací jazyk kritiky.3. Postavení kritiky v časopisech a denním tisku na základě analýzy ukázek jednotlivých kritických textů.4. Michal Viewegh: Andělé všedního dne5. Miloš Urban: Mrtvý holky6. Petr Placák: Fízl7. Petra Hůlová: Umělohmotný třípokoj8. Petra Hůlová: Stanice Tajga9. Věra Nosková: Bereme, co je10. Jaroslav Rudiš: Grandhotel11. Patrik Ouředník: Europeana12. Petra Soukupová: K moři13. Tomáš Zmeškal: Milostný dopis klínovým písmem

Získané způsobilosti

Cílem přednášek je seznámení s dějinami české literární kritiky, s jejich proměnami a základními směry. Hlavní náplní seminářů bude analýza literárně kritického textu. Student jej vyhotoví na základě aktuálně obměňovaného seznamu současné české prózy a poezie. Semináře budou rovněž demonstrovat praktické zásady literárně kritické práce na konkrétních textech z odborných časopisů.

Požadavky

K zápočtu student: 1. napíše kritiku či recenzi na konkrétní knižní titul; svůj text prezentuje buď přímo na semináři nebo odevzdá písemně2. úspěšně složí test, který prověří jeho znalost dějin české literární kritiky.