Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starší česká literatura (KČJL / PFSUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PFSUA - Starší česká literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Doznívání husitské literatury a počátky literatury raného humanismu.2. Měšťanská kultura a literatura od 70. let 15. století.3. Renesance a humanismus v české kultuře a literatuře. Latinský humanismus.4. Lidovýchovný a kritickospolečenský proud české humanistické literatury.5. Kroniky a cestopisná literatura.6. Memoárová literatura doby veleslavínské.7. Drama, poezie a zábavná literatura českého humanismu.8. Diferenciace české literatury po roce 1620.9. Protestantské baroko. Česká exulantská literatura.10. České katolické baroko.11. Vlastenecké rysy literatury spisovatelů a historiků v době pobělohorské.12. Vývoj českého divadla od konce 16. století do 70. let 18. století. Sousedské divadlo.13. Ústní lidová slovesnost. Písmácké tradice. Pololidová tvorba. Homiletika.Semináře:1. Úvod. Petr Chelčický.2. Jan z Rabštejna: Dialogus. Hynek z Poděbrad.3. Viktorin Kornel ze Všehrd. Jan Hasištejnský z Lobkovic.4. Václav Budovec z Budova: Antialkorán. Jan Blahoslav: Filipika proti misomusům.5. Václav Hájek z Libočan. Kryštof Harant z Polžic. Václav Vratislav z Mitrovic. Martin Kabátník.6. Karel st. ze Žerotína. Mikuláš Dačický z Heslova.7. Pavel Kyrmezer. Alžběta Johanna Westonia. Šimon Lomnický z Budče. Zábavná literatura 16. století (B. Václavek: Historie utěšené a kratochvilné).8. J. A. Komenský: Labyrint světa a Ráj srdce, Listové do nebe.9. J. A. Komenský: Truchlivý, Kšaft umírající matky Jednoty bratrské, Didaktika.10. Adam Michna z Otradovic. Bedřich Bridel.11. J. J. Božan. V. J. Rosa. B. Balbín. F. Kadlinský.12. P. Kyrmezer. Tobiáš Mouřenín z Litomyšle. Fr. Kocmánek.13. Satira na čtyři stavy. A. Koniáš. Země dobrá, to jest země česká. Kramářské písně.

Získané způsobilosti

Osvojení základních metodologických principů a interpretačních postupů v rámci starší literatury a jejich aplikace při interpretaci vybraných literárních děl.

Požadavky

1. Zápočet bude udělen na základě: a) vypracování nejméně dvou referátů a jejich přednesení v semináři, b) aktivní účasti v seminářích, c) maximálně 3 neomluvených absencí.2. Ke zkoušce předloží student čtenářský deník a soupis prostudované literatury (min. 15 textů beletristických, min. 5 textů odborných). Zkouška ve dvou tematických okruzích zahrne obě části disciplíny (STCLIA3 a STCLIB3).

Garant

doc. PaedDr. Božena Plánská, CSc.