Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 1 - 19. století (KČJL / PGNJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PGNJA - Česká literatura 1 - 19. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Společenský, kulturní a literární fenomén národního obrození.2. Česká literatura 30. let 19. století v souvislostech českého a světového romantismu.3. 40. léta - význam doby předbřeznové pro formování české kultury a literatury.4. Literatura roku 1848.5. Úpadek české literatury v 50. letech.6. Májovci, jejich poetika a význam pro českou literaturu.7. Poezie nového národního a společenského sebevědomí. Ruchovci.8. Zápas národní a "kosmopolitní" tendence v literatuře 2. poloviny 19. století.9. Venkovská povídka.10. Historická próza.11. Počátky Národního divadla a dramatika 2. poloviny 19. století.12. Česká literatura na prahu Moderny.13. Subjektivizace literární tvorby. Prvky naturalismu.Semináře:1. Úvod. Seznámení s disciplínou, zadání referátů.2. K. H. Mácha.3. J. K. Tyl.4. K. Havlíček Borovský. K. J. Erben.5. B. Němcová.6. J. Neruda.7. V. Hálek.8. J. Arbes.9. K. Světlá.10. J. V. Sládek, J. Vrchlický, Sv. Čech.11. K. V. Rais. T. Nováková. A. Stašek.12. A. Jirásek. Z. Winter.13. K. J. Šlejhar. J. Zeyer.

Získané způsobilosti

Přiblížit studentům počátky novočeské literatury a základní společenskou, kulturní a literární podobu 19. století. Ozřejmit živost a význam této literatury.

Požadavky

Zápočet:Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:a) ústně přednesený referátb) aktivní účast na semináříchc) vypracování seminární práce (interpretace uměleckého textu)Zkouška: Ústní, společná s dalšími literárními disciplínami po 2. semestru.Ke zkoušce se přikládá seznam přečtené beletrie a čtenářský deník.

Garant

Mgr. Viktor Kořístka