Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura 19. století (KČJL / PIZBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PIZBA - Česká literatura 19. století, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Situace české a evropské společnosti a kultury v 50. letech 19. století.2. Májovci.3. Problémy formování národní literatury - proud "národní" a "kosmopolitní".4. Společenské sebevědomí - almanach Ruch.5. Lumírovci a jejich kosmopolitní program.6. Rozvoj epických žánrů v próze 70. a 80. let.7. Regionalizace české literatury v souvislosti s realistickou literaturou.8. Venkovská povídka a její proměny.9. Historická próza, její její význam, podoby a proměny.10.Česká historická próza, její souvislosti s evropskou tvorbou.11. Dramatická tvorba a dramaturgie Národního divadla.12. Česká literatura na prahu Moderny. Počátky subjektivizace literární tvorby, symbolismus a dekadence.13. Institucionální rozvoj české vědy a literatury, Nakladatelství, Akademie věd, časopisy. Význam bojů o RKZ.14. Význam české literatury 2. pol. 19. stol. pro vývoj české kultury a její začlenění do evropského kontextu.Semináře:1. Úvod, zadání referátů.2. J. Neruda - prozaické dílo.3. J. Neruda - básnické dílo.4. V. Hálek.5. K. Světlá.6. G. Pfleger-Moravský, V. Šolc, R. Mayer, A. Heyduk.7. J. Arbes.8. J. V. Sládek, J. Vrchlický, Sv. Čech.9. K. V. Rais, T. Nováková.10. A. Stašek, J. Holeček, F. Herites.11. V. Beneš Třebízský, Z. Winter.12. A. Jirásek.13. L. Stroupežnický, G. Preissová, Mrštíkové.14. J. Zeyer, K. J. Šlejhar.

Získané způsobilosti

Přiblížit studentům počátky novočeské literatury a základní společenskou, kulturní a literární podobu 19. století.Ozřejmit živost a význam této literatury.

Požadavky

Zápočet: bude udělen po splnění následujících pomínek:1. Minimálně 2 referáty s domácí přípravou.2. Aktivní účast na seminářích.3. Maximálně 3 neomluvené absence.Zkouška: ústní. Ke zkoušce je třeba předložit seznam přečtené beletrie (min. 25 titulů) a čtenářský deník.Předmět je součástí souborné zkoušky po 6. semestru.

Garant

doc. PaedDr. Božena Plánská, CSc.