Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový obraz světa (KČJL / PJEOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PJEOJ - Jazykový obraz světa, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kognitivní lingvistika zahraniční a česká. Interdisciplinarita, pojetí, shody a rozdíly se strukturalismem. Osobnosti KL.2. Antropocentrismus jazykového obrazu světa I: lidské perspektivy a názvy zvířat.3. Antropocentrismus jazykového obrazu světa II: lidské perspektivy a názvy rostlin.4. Kategorizace. Prototypy a stereotypy, konotace, sémantika a pragmatika.5. Metafora v kognitivních vědách obecně.6. Metafora a metaforizace v politice.7. Metafora a metaforizace v humoru a satiře české literatury. Rozbor na materiálu (např. Viklefice, Verše o perníkářství, J. Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka, K. Hynek ? Babička po pitvě, J. R. Pick ? Ruce vzhůru, boys!).8. Smysly jako zdrojové oblasti konceptuálních metafor (tabu v etymologii v souvislosti se smysly, metaforizace názvů českých potravin a nápojů).9. Barvy a jejich symbolika (etymologie barev, stereotypy, symbolika ve starší české literatuře).10. Rozměrové vztahy v češtině. Prostor a čas v životě X v literárním díle (rozbor přesahů těchto aspektů i v lit. díle, např.: J. Swift, F. Kafka, J. R. R. Tolkien, J. P. Sartre).11. Všední kontra sváteční. Antropologické a filosofické aspekty v jazyce náboženském. Metaforizace v náboženství. Rozbor ukázek (Starý a Nový zákon, Hospodine pomiluj ny, Svatý václave a další).12. Smrt, umírání, bída, nemoc a válka v českém jazyce a literatuře. Filosofické pojetí zla. Odraz války v českém jazyce (etymologie, ukázky vzpomínek v dialektech, reflexe první a druhé světové války nejen v č. beletrii).13. Erotika a sexualita v českém jazyce a české literatuře. Rozbor úryvků č. literatury. Etymologické aspekty výrazů. Sexualita a mateřství ? proměny civilizační a politické.

Získané způsobilosti

Objasnit současný stav českého jazyka (jazykový obraz češtiny) jako logický výsledek procesu antropocentrizace. Zdůraznit kognitivní přístup v lingvistice. Aplikace kognitivního přístupu na konkrétních jazykových projevech a textech. Seznámit posluchače s významnými kognitivními lingvisty.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 75 %. 2. Aktivní účast na seminářích, a to na základě využití domácí přípravy/četby. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce/eseje.

Garant

PhDr. Lukáš Zábranský, Ph.D.