Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární a umělecká kritika (KČJL / PJLKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PJLKR - Literární a umělecká kritika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Literární kritika v době národního obrození.2. Kritika v období preromantismu a romantismu.3. Kritika 60. let 19. století (osobnost J. Nerudy).4. Kritika 70. let 19. století (spory ruchovců a lumírovců; vlny bojů o osobnost Vítězslava Hálka).5. Kritika 80. let 19. století (T. G. Masaryk, H. G. Schauer, tzv. realisté).6. Kritika 90. let 19. století (osobnost F. X. Šaldy).7. Kritika přelomu století (J. Vodák; Karásek ze Lvovic a kritici kolem Moderní revue).8. Kritika 20. století ? personalistická kritika (F. X. Šalda, V. Černý).9. Demokratická kritika První republiky (K. Čapek, F. Peroutka).10. Marxistická a spirituální (katolická) kritika 20. a 30. let (J. Fučík, M. Dvořák).11. Kritika za okupace, po roce 1945 až do sklonku 50. let.12. Kritika v období od počátku 60. let do současnosti.Semináře:1. Typy kritiky, její funkce a cíle.2. Kritické postoje, užívané prostředky a metodologické přístupy. Vyjadřovací jazyk kritiky.3. Postavení kritiky v časopisech a denním tisku na základě analýzy ukázek jednotlivých kritických textů.4. Michal Viewegh: Andělé všedního dne5. Miloš Urban: Mrtvý holky6. Petr Placák: Fízl7. Petra Hůlová: Umělohmotný třípokoj8. Petra Hůlová: Stanice Tajga9. Věra Nosková: Bereme, co je10. Jaroslav Rudiš: Grandhotel11. Patrik Ouředník: Europeana12. Petra Soukupová: K moři13. Tomáš Zmeškal: Milostný dopis klínovým písmem

Získané způsobilosti

Cílem přednášek je seznámení s dějinami české literární kritiky, s jejich proměnami a základními směry. Hlavní náplní seminářů bude analýza literárně kritického textu. Student jej vyhotoví na základě aktuálně obměňovaného seznamu současné české prózy a poezie. Semináře budou rovněž demonstrovat praktické zásady literárně kritické práce na konkrétních textech z odborných časopisů.

Požadavky

K zápočtu student: 1. napíše kritiku či recenzi na konkrétní knižní titul; svůj text prezentuje buď přímo na semináři nebo odevzdá písemně2. úspěšně složí test, který prověří jeho znalost dějin české literární kritiky.

Garant

prof. PhDr. Vladimír Křivánek, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Vladimír Křivánek, CSc.