Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knihovnická praxe 1 (KČJL / PLKP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PLKP1 - Knihovnická praxe 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do knihovnictví (soustava veřejných knihoven, poslání a role knihoven ve společnosti).2.Obecná organizace a správa knihovny (knihovnická legislativa, správa a provoz knihovny, požadavky na moderní knihovnu).3.Knihovní fond (druhy dokumentů, profilování a stavění fondu).4.Akvizice a budování knihovního fondu.5.Jmenná katalogizace.6.Věcná katalogizace (MDT, Konspekt).7.Zpřístupňování dokumentů.8.Ochrana, kontrola, revize a údržba fondu.9.Evidence knihovního fondu.10.Statistika v knihově.11.Knihovnické spolky, sdružení a konsorcia: přínos a využití v praxi.12.Práce s automatizovaným knihovním systémem.Vybraná témata seminářů:- profilování fondu, - akvizice: objednávání dokumentů, - evidence dokumentů: signatury, přírůstková čísla, - stavění fondu, - řazení dokumentů ve fondu, - práce s automatizovaným knihovním systémem, - jmenná katalogizace dokumentů, - věcná katalogizace: metodika předmětových hesel, klíčových slov, práce s MDT a metoda Konspektu, - revize a kontrola dokumentů na volném výběru a ve skladu, - statistika v knihovně: zpracování statistických výstupů o fondu, výpůjčkách, návštěvnosti, - knihovny a informační technologie, aj.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je zprostředkovat studentům ucelený náhled na fungování veřejných knihoven a specifika jednotlivých interních knihovnických činností. Základem je práce s dokumenty knihovního fondu ve všech etapách (a s využitím automatizovaného knihovnického systému) ? od objednání, přes evidenci, zpracování, zpřístupnění, ochranu, kontrolu až po vyřazení. Teoretické informace z přednášek budou provázány s praktickou prací v seminářích, v nichž si studenti postupně vyzkouší řadu odborných knihovnických činností v praxi.

Požadavky

Průběžná kontrola samostatné i skupinové práce na seminářích podle konkrétních úkolů a zadání. Závěrečný praktický test: jmenná a věcná katalogizace 10 přidělených dokumentů (ve speciálních šablonách katalogizačního modulu automatizovaného knihovního systému).Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1.Účast na seminářích min. 70 %.2.Aktivní práce na seminářích.3.Úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.