Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární archivnictví 2 (KČJL / PLLA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PLLA2 - Literární archivnictví 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současný stav literárního archivnictví (PNP, MZM, PPB).2. Literární archiv PNP.3. Knihovna PNP.4. Umělecké sbírky PNP.5. Nahlížení do archiválií, badatelský řád.6. Archivní pomůcky (průvodce, inventář).7. Péče o archiválie, metodika zpracování literárního osobního fondu.8. Práce s archiváliemi.9. Akvizice archiválií.10. Ediční teorie.11. Ediční praxe.12. Výstava, beseda.13. Shrnutí.Semináře:1. Praktická ukázka práce literárního archivu.2. Databáze LA PNP.3. Databáze K PNP.4. Databáze US PNP.5. Badatelský list, zdroje literárního archivu jako podklad pro monografické studie.6. Práce s literárním osobním fondem.7. Zpracování korespondenčních kompletů.8. Vnější a vnitřní kritika, citační norma.9. Provádění výkupu archivních materiálů.10. Ediční zpřístupnění archiválie.11. Ediční zpřístupnění archiválie.12. Libreto, výpůjční smlouva, katalog, besedy v archivu.13. Test.

Získané způsobilosti

Seznámení studentů s literárním archivnictvím s přihlédnutím k praktickému využití znalostí: orientace v systému archivů a v bohatství Národního archivního dědictví, jeho využívání pro získání informací a archiválií, znalost metodiky péče o literární archiválie, znalost práv a povinností badatele, využití sbírkového a informačního potenciálu PNP, kritická práce s prameny, edice, výstava aj.

Požadavky

Zápočet:Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:a) přiměřený podíl na kolektivní ediční práci,b) aktivní účast na seminářích,c) max. 3 neomluvené absence,d) test.

Garant

Mgr. Jan Bílek

Vyučující

Mgr. Jan Bílek