Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Managerské funkce a současné trendy v kn (KČJL / PLMFK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PLMFK - Managerské funkce a současné trendy v kn, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu:1.Knihovna jako organizace v nonprofitním sektoru.2.Manažerské funkce a procesy.3.Plánování v knihovnách.4.Projektování.5.Organizování v knihovnách.6.Personalistika v knihovnách.7.Řízení lidských zdrojů ? vedení a motivace zaměstnanců.8.Kontrola v knihovnách.9.Komunikace v knihovnách.10.Knihovny a etika.11.Osobnosti manažera knihovny? kompetence a požadavky.12.Profesní vzdělávání v oblasti knihovnictví.13.Současnost veřejného knihovnictví ? východiska a problémy.14.Aktuální trendy v oblasti knihovnictví.15.Perspektivy budoucího vývoje knihoven.16.Knihovny a moderní technologie.17.Digitální knihovny a repozitáře.Vybrané témata seminářů:- knihovna a plánování (tvorba plánů a koncepcí), - projektování (žádost o grant), - tvorba organizační struktury veřejné knihovny, - výběr a přijímání zaměstnanců (inzerce, analýza osobních dokumentů, kritéria), - vedení zaměstnanců: stimulačně-motivační hierarchie, - principy manažerské komunikace (hraní rolí), - analýza vnitřní komunikace, - kontrolní procesy (snímek pracovního dne), - řízení pracovního výkonu (analýza norem), - typologie osobnosti manažera, - vzdělávání manažerů (kurzy), - analýza vzdělávacích programů a studií v oblasti knihovnictví, - rozbor problémů současného knihovnictví, - vliv nových technologií na služby knihoven, - výhody digitálních knihoven - prezentace knihoven, - nové funkce a role knihoven v budoucnosti, - architektura moderních knihoven, aj.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je zprostředkovat odborné informace, znalosti a kompetence potřebné k řízení veřejných knihoven. Další významnou rovinou je získání odborného náhledu na perspektivy budoucího vývoje v oblasti knihovnictví.

Požadavky

Průběžná kontrola samostatné i skupinové práce na seminářích podle konkrétních úkolů a zadání. Závěrečný praktický test. Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1.Účast na seminářích min. 70 %.2.Aktivní práce na seminářích.3.Úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.