Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní předpisy v knihovnách (KČJL / PLPPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PLPPK - Právní předpisy v knihovnách, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Kde hledat a najít právní informace týkající se knihoven. Příklady existujících databází. Weby významných knihovnických pracovišť. Online katalogy knihoven. Právnická periodika. Odborná knihovnická periodika. Krajské knihovnické pracoviště Královéhradeckého kraje, jeho regionální funkce, metodická činnost, vzdělávací činnost.2.K vývoji české knihovnické legislativy. Zákony z let 1919 a 1959, jejich obsah, účel, význam. Významné osobnosti českého knihovnictví a jejich podíl na tvorbě knihovnické legislativy.3.Zákon č. 257/2001 Sb. (knihovní zákon) v aktuálním znění a návazné prováděcí předpisy v knihovnické praxi. Obsahová stránka. Prováděcí vyhláška č. 88/2002 Sb. Získávání informací k jednotlivým paragrafům zákona. Ohlas zákona v knihovnické veřejnosti a odborném tisku.4.Povinný výtisk periodických a neperiodických v akviziční politice českých knihoven. Zákon č. 46/2000 Sb. o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku? (tiskový zákon). Zákon č. 37/1995 Sb. o neperiodických publikacích. Tzv. regionální povinný výtisk ? Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové jako jeho příjemce.5.Uvedení do autorského práva. Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském? (autorský zákon). Neuralgické body této právní normy. Negativní dopady na činnost knihoven (půjčování audiovizuálních dokumentů, elektronické dodávání dokumentů?). Chystaná novela, diskuse v odborné veřejnosti.6.Svobodný přístup k informacím a ochrana osobních údajů v informační společnosti. Zákon č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. Promítnutí do každodenní činnosti knihoven, příklady (údaje pro čtenářské průkazy, kamerový systém?).7.Přehled ostatních právních dokumentů se vztahem k činnosti knihoven, různé směrnice, doporučení. Příklady (meziknihovní výpůjční služby?). Základní dokumenty knihoven. Knihovny ve státní informační a komunikační politice. Koncepce rozvoje knihoven v České republice na léta 2004-2010. V současnosti příprava koncepce do dalších let.8.Práce s elektronickou databází ASPI (Automatizovaný systém právních informací) ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. Obor práva ve volném výběru této knihovny. Studovna periodik. Informační pracoviště.Seminář bude založen na praktické aplikaci získaných poznatků.

Získané způsobilosti

Orientace v právní problematice existence a funkce českých knihoven. Získání představy o právním prostředí, v němž současná knihovna poskytuje knihovnické a informační služby. Osvojení základních dovedností při vyhledávání právních informací se vztahem ke knihovnictví.

Požadavky

Zápočet, jehož udělení závisí na splnění těchto podmínek:minimálně 75% účast na výuce,aktivní přístup k výuce,účast při praktikách s databází ASPI,splnění zadaného seminárního úkolu.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.PhDr. Alena Součková