Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická gramatika a dialektologie 1 (KČJL / PMAH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMAH1 - Historická gramatika a dialektologie 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vývoj staročeské konjugace. Třídění staročeských sloves.2. Staročeské slovesné kategorie, zejména kategorie času a vidu.3. Slovesné tvary tvořené z kmene prézentního a infinitivního. Specifický vývoj některých tvarů slovesných, zejména 1.os.sg. a 3.os.pl. ind. préz. akt., aoristu a imperfekta.4. Staročeská skladba. Základní a rozvíjející větné členy (orientace zvláště na jevy odlišné od současné češtiny).5. Polovětné vazby, zejména infin. a particip. Věta jednoduchá z různých hledisek (podle postoje nluvčího, podle modality, věty jednočlenné, dvojčlenné apod.).6. Staročeské souvětí. Souvětí souřadné.7. Staročeské souvětí. Souvětí podřadné. Typy vedlejších vět.8. Stratifikace češtiny jako národního jazyka. Vznik a vývoj nářečí. Význam studia dialektů. Vývoj české dialektologie.9. Lingvistická geografie - základní pojmy. Zkoumání hláskové , morfologické a lexikální roviny teritoriálních dialektů. Český jazykový atlas.10. Problematika nářeční kvantity. Různé typy hláskových změn. Pozůstatky procesů palatalizace a depalatalizace v nářečích.11. Vokalické hláskové systémy vzniklé v 14.-16. století. Starobylé jevy zachované v oblasti východomoravských dialektů.12. Vlivy okolních jazyků na česká nářečí, zejména vliv polštiny (problematika euroregionů z hlediska jazykového). Česko-polský smíšený pruh.13. Městská mluva jako specifický typ běžně mluvených projevů obyvatel měst na západě i východě České republiky. Zkoumání městské mluvy v různých oblastech (s důrazem na území severovýchodních Čech).14. Diferenciace slangů (typ profesní a zájmový); vznik nových druhů slangu v posledním období (např. slang počítačový). Základní literatura o českých slanzích. Problematika argotu.1. Gramatické kategorie slovesné. Vývoj staročeské konjugace.2. Staročeské konjugační typy - slovesné třídy.3. Tvary z kmene prézentního a z kmene infinitivního.4. Specifický vývoj některých staročeských slovesných tvarů.5. Staročeská skladba. Typy vět podle členitosti. Základní větné členy.6. Rozvíjející větné členy (s důrazem na jevy odlišné od současného českého jazyka).7. Vznik a vývoj staročeského souvětí. Souvětí souřadné a podřadné.8. Rozvrstvení národního jazyka. Vznik a vývoj dialektů.9. Česká nářečí v užším slova smyslu (s důrazem na severovýchodočeskou nářeční podskupinu).10. Starobylé znaky uchované v moravských nářečích. Nářeční skupiny ve východní části České republiky (středomoravská, východomoravská a slezská).11. Novodobé tendence ve vývoji nářečí. Vytváření interdialektů. Problematika obecné češtiny.12. Zkoumání tradičních teritoriálních dialektů. Jazykový zeměpis. Český jazykový atlas.13. Městská mluva jako specifická forma dorozumívání obyvatelstva českých i moravských měst. Výzkum městské mluvy (s důrazem na oblast severovýchodních Čech, zejména na město Hradec Králové).14. Vznik a vývoj slangu. Typy slangu (zájmový a profesní). Základní práce o slanzích. Problematika argotu.

Získané způsobilosti

Pěstovat u posluchačů schopnost chápat staočeské texty i texty dialektové. Vést posluchače ke schopnosti číst starší české texty i komunikáty nářeční a jazykově je analyzovat.

Požadavky

Klasifikace: Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 85%. 2. Aktivní účast na seminářích. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce a zápočtového textu.

Garant

prof. Dr. Habil. Jaroslav Lipowski