Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - morfologie (KČJL / PMAMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMAMO - Současný český jazyk - morfologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
MORFOLOGIE - zápisky Neznámý 27.10.2020 15:00 5

Další informace

Obsah

Přednášky, semináře:1. Úvod, základní pojmy.2. Podstata slovních druhů: kriteria klasifikace slovních druhů, slovnědruhové transpozice.3. Substantiva, zvláštnosti ve vyjadřování mluvnických významů, gramatické kategorie rodu, životnosti, čísla a pádu.4. Deklinace substantiv domácích ? maskulina.5. Deklinace substantiv domácích ? feminina a neutra.6. Deklinace jmen přejatých, osobních, místních a zeměpisných.7. Adjektiva: tvarová soustava adjektiv, zvláštnosti ve vyjadřování mluvnických významů.8. Zájmena: druhy a tvarová soustava zájmen.9. Číslovky: funkční diferenciace a sémantická klasifikace.10. Skloňování číslovek, nesklonné číslovky, kombinované číslovkové výrazy.11. Dynamika morfologického systému, vývojové tendence v tvarosloví, volba varianty.12. Neohebné slovní druhy.13. Vývojové tendence v deklinaci.14. Vývojové tendence v konjugaci.

Získané způsobilosti

Zvládnutí kodifikace spisovného jazyka.Získání schopnosti hodnotit prostředky jazyka v rovině morfologické z hlediska jejich funkčního využití v jazykových projevech.

Požadavky

Účast na seminářích.Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací + průběžná příprava.Zkouška se skládá z teoretické otázky a z praktických úkolů spočívajících v určování gramatických kategorií slov ohebných (s důrazem na substantiva a verba) a v objasnění funkce slov ohebných a neohebných v textu.

Garant

Mgr. Václav Víška, Ph.D.

Vyučující

prof. Dr. Habil. Jaroslav Lipowski