Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy slavistiky a staroslověnština (KČJL / PMDAB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMDAB - Základy slavistiky a staroslověnština, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam studia historie jazyka. Zdroje jazykového poznání.2. Slavistika jako vědní obor, její směry a metody. Hlavní představitelé české i světové slavistiky.3. Nářeční diferenciace indoevropských jazyků. Praslovanština.4. Baltoslovanská jednota. Nářeční rozrůznění praslovanštiny.5. Rozdělení slovanských jazyků a jejich typologická charakteristika.6. Vývoj praslovanského vokalického systému.7. Vývoj praslovanského konsonantického systému. Slovanské hláskové alternace.8. Vývoj slovanského tvarosloví. Gramatické kategorie jmenné.9. Skloňování substantiv - princip kmenový a rodový.10. Adjektiva jmenná a složená. Zájmena a číslovky - orientace na hlavní typy.11. Vývoj slovanského tvarosloví. Gramatické kategorie slovesné. Tvary určité a neurčité.12. Vývoj slovanské konjugace. Kmen prézentní a infinitivní; slovesa tematická a atematická.13. Třídění sloves tematických.14. Neohebné slovní druhy. Vývoj slovanského lexika.Semináře:1. Studijní literatura, program seminářů, podmínky udělení zápočtu.2. Slovanské abecedy - shody a rozdíly, cyrilice.3. Četba, transliterace a transkripce, překlad jednoduchého staroslověnského textu.4. Četba, překlad a ukázka rozboru staroslověnského textu. Hláskoslovné změny vedoucí k vydělení praslovanštiny z indoevropského prajazyka.5. Hláskoslovné změny staroslověnštiny ve srovnání se stavem praslovanským.6. Staroslověnské deklinace - zařazování substantiv ke kmenům.7. Substantiva. Adjektiva - jmenné a složené skloňování, zařazování k typům.8. Prézens staroslověnských sloves.9. Aorist a imperfektum.10. Jmenné tvary slovesné - participia. Tvoření imperativu.11. Staroslověnská zájmena.12. Komplexní rozbor staroslověnského textu.13. Komparace stejných textů z různých památek.14. Vyhodnocení seminárních prací. Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Vést posluchače ke schopnosti konfrontovat jazykové jevy v různých slovanských jazycích.Studenti mají být schopni provést komplexní rozbor staroslověnského textu a vysvětlit jeho gramatické jevy.

Požadavky

Klasifikace: Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 85%. 2. Aktivní účast na seminářích. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce. Předmět je součástí Souborné zkoušky z jazykových disciplín po 5. semestru.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.