Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská literatura (KČJL / PMDLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMDLI - Dětská literatura, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Dětská literatura jako subsystém národní literatury.2. Problematika dětského čtenářství se zaměřením na předčtenářské období.3. Dětský folklór a jeho obraz v žánrech a žánrových variantách.4. Pohádka v dětské literatuře. Znaky, typologie. Spory o pohádku.5. Lidová pohádka a její sběratelé v české literatuře.6. Autorská pohádka. Základní znaky a vývojové proměny. Inovativní prvky v prostředí nonsensové pohádky.7. Mýtus v adaptacích určených dětem. Zpracování mýtů vybraných českých autorů.8. Geneze pověsti v literatuře pro děti.9. Vývojové proměny příběhové prózy ze života dětí.10. Uměleckonaučná literatura jako součást literatury určené dětem.11. Próza se zvířecími hrdiny, próza s přírodní tematikou.12. Poezie pro děti ? tradiční, moderní a experimentální linie tvorby českých autorů.13. Obrázková knížka pro nejmenší a komiks. Časopisecká produkce pro předškolní děti.Semináře:1. Úvodní seminář ? program, systém práce, doporučená četba.2. Červená karkulka ve zpracováních vybraných autorů.3. Lidová pohádka ? interpretace textů.4. Česká autorská pohádka ? ukázka interpretace.5. Pohádka ve světové literatuře ? interpretace textů.6. Experimentální prvky v autorské pohádce v české a světové produkci ? interpretace textů.7. Mýtus a pověst v autorských adaptacích ? interpretace textů.8. Próza s dětským hrdinou ? ukázka interpretace.9. Dobrodružné prvky v literatuře pro děti ? interpretace textů.10. Texty preferující zvířecího hrdinu ? ukázka interpretace.11. Tradiční a moderní poezie ? interpretce textů.12. Obrázková knížka, komiks ? ukázka práce.13. Práce s časopisy pro předškolní děti.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty se základními žánry a žánrovými variantami dětské literatury. Ukázat práci s tvorbou primárně určenou pro předškolní děti s přihlédnutím k plnění výstupů RVP PV.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: (určeno pro prezenční formu studia)1. Aktivně se zapojit do plnění dílčích úkolů zadaných ve výuce .2. Minimální účast na seminářích 85%.3. Samostatná četba beletrie (aktualizovaný seznam poskytne vyučující).4. Vyhovující hodnocení zadané seminární práce.Zkouška prověřuje teoretické znalosti studenta a jeho orientaci v oboru. Zjišťuje schopnost budoucích učitelů adekvátně analyzovat texty básnického a prozaického charakteru se zaměřením na literaturu určenou dětem v předškolním věku.Student u zkoušky předloží seznam přečtené beletrie.Požadavky pro udělení zápočtu: (určeno pro kombinovanou formu studia)1. Kladné hodnocení seminární práce. Student si zvolí jedno prozaické (popř. jedno básnické dílo) a provede jeho interpretaci. Zaměří se na strukturu vybraného uměleckého díla, analyzuje složku tematickou, kompoziční a jazykovou. Rozsah seminární práce není stanoven.2. SP bude odevzdána vyučujícímu v tištěné podobě nejpozději 14 dnů před vypsaným zápočtovým termínem. Zkouška prověřuje teoretické znalosti studenta a jeho orientaci v oboru. Zjišťuje schopnost budoucích učitelů adekvátně analyzovat texty básnického a prozaického charakteru se zaměřením na literaturu určenou dětem v předškolním věku.Student u zkoušky předloží seznam přečtené beletrie.

Garant

Mgr. Petra Bubeníčková

Vyučující

Mgr. Petra Bubeníčková