Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z české exilové a samizdatové l (KČJL / PMVJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PMVJA - Kapitoly z české exilové a samizdatové l, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program seminářů:1. Charakteristika a specifika politicky vynucené diferenciace literatury. Otázka prostupování a nejednoznačného vymezení oblasti exilové a samizdatové literatury.2. Tzv. první exilová vlna po roce 1948, její představitelé a základní umělecké směřování. Osobnost a dílo Ferdinanda Peroutky. Esejistika Jana Čepa.3. Osobnosti amerického exilu I. ? Egon Hostovský.4. Osobnosti amerického exilu II. ? prózy Zdeňka Němečka a dílo Milady Součkové.5. Představitelé exilové literatury v německy mluvících zemích (Libuše Moníková: Fasáda a Jaroslav Vejvoda: Plující andělé, letící ryby). Pozice básnické tvorby Karla Kryla a Ivana Diviše.6. Poezie tvořená v anglickém exilu: básnické dílo Ivana Blatného a Ivana Jelínka.7. Další exilová vlna: Posrpnoví exulanti a tematika totality (Ota Filip: Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka ze Slezské Ostravy, Kavárna Slavia; Jan Křesadlo: Mrchopěvci; Zdena Salivarová: Honzlová).8. Experimentální próza v samizdatu (Jiří Gruša: Dotazník, Mimner a Ivan Binar: Kytovna umění).9. Romány s tematikou ?velkých dějin? (Jaroslav Putík: Muž s břitvou).10. Vybraní představitelé tzv. druhé a třetí vlny undergroundu (literatura nonsensu: Andrej Stankovič, Petr Lampl, Quido Machulka, outsideři a extatici Fanda Pánek a Milan Koch; Petr Placák, Jáchym Topol; J.H.Krchovský).11. Exiloví a samizdatová debutanti (Vlastimil Třešňák: Bermudský trojúhelník; Jan Pelc: ?a bude hůř).12. Zkušenost emigrace z pohledu ?nomáda? (Lubomír Martínek: Linka č. 2; Iva Pekárková: Péra a perutě).13. Udílení zápočtů.

Získané způsobilosti

Cílem semináře není suplovat látku probranou v základních disciplínách věnovaných literatuře po roce 1945. Jeho účelem je prohloubit znalosti posluchačů týkající se některých specifických otázek literárních děl tvořených v exilu a samizdatu, jejichž texty budou konkrétně interpretovány.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a povinnost znát literární text zadaný na konkrétní seminář. Studentovo vystoupení s referátem nebo odevzdání interpretační analýzy v písemné podobě. V seminární práci student aplikuje literárněhistorické poznatky dostupné sekundární literatury.