Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interpretace uměleckých textů (KČJL / POIJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / POIJA - Interpretace uměleckých textů, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1.Seznámení s výukovým záměrem, se způsoby práce v seminářích i podstatou domácí přípravy. Komentář ke studijní literatuře i k výběru interpretovaných autorů a děl. Interpretace jako cesta ke smyslu díla.2. V.K.Klicpera: TočníkStrukturní výstavba preromantické prózy. Pojetí postavy Václava IV.3.K.H.Mácha: Marinka (Křivoklad)Subjektová problematiky uměleckého textu. Tektonické principy výstavby textu. Funkce mota.4.J.K.Tyl: Pepíček a PepičkaVýrazové prostředky parodie a ironie.5.B.Němcová: Čtyry doby (Babička, Divá Bára)Žánrová intertextovost (iniciační próza) a ostatní "citace" využité v kompoziční struktuře.6.Novalis: Pohádka o Hyacitovi a RůženceKontextová a imanentní interpretace (komunikát a text). Naplnění a překročení textového "vzorce" iniciační prózy, pohádky.7.J.Neruda: Povídky malostranské (Arabesky)Tektonika povídkového souboru. Funkce zobrazeného chronotopu. Ztvárnění jevů primární a sekundární komunikace.8.K.Čapek: LoupežníkZdroje lyričnosti stylu - prostorová a časová ukotvenost - neukotvenost. Styl ostatních her K.Čapka.9.K.Čapek: Povídky z jedné a druhé kapsyIntertextové vztahy mezi oběma soubory. Vypravěčské subjekty.10.F.Šrámek: LétoVýznam nevyřčeného a neverbální komunikace (i v ostatních hrách Fráni Šrámka).11.L.Perutz: Noc pod Kamenným mostemSloženost a intertextovost souboru textů.12.J.Durych: RekviemBaroknost Durychova stylu. Kontrasty (antiteze), postavy žen, prostor a čas, význam pohybu, cesty. Sémiotika textu.13.J.Šotola: Tovaryšstvo Ježíšovo (Kuře na rožni)Kompoziční struktura textu. Funkce popisů14.B.Hrabal: Toto město je ve společné péči obyvatel a Morytáty a legendy (Legenda zahraná na strunách napjatých mezi kolébkou a rakví)Principy textuality (koheze, koherence, situativnost, informativnost, intencionalita, akceptabilita, intertextualita).

Získané způsobilosti

Poznat různé interpretační přístupy k celku díla i k jednotlivým textovým rovinám a naučit se stanovit recepční strategii, tj. vytvořit si nástroj pro vlastní interpretační aktivitu (v budoucnu i pro žáky).

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění těchto podmínek:Aktivní účast na seminářích (min. 85 %)Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací