Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - lexikologie (KČJL / POLXB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / POLXB - Současný český jazyk - lexikologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Slovotvorná struktura slova a slovotvorný proces.2. Termíny kořen, předpona, druhy přípon podle jejich funkce, kmen, koncovka.3. Motivovanost slova, vztah motivace a fundace.4. Principy alovotvorné analýzy a morfematická struktura slova.5. Onomaziologická báze a příznak, slovní čeledi.6. Kategorie mutace, transpozice a modifikace.7. Derivace substantiv - slovotvorné kategorie a typy.8. Slovotvorný rozbor derivovaných adjektiv a adverbií.9. Slovotvorný rozbor derivovaných sloves, slovesné předpony.10.Prefixální a prefixálně sufixální tvoření slov, zejména substantiv.11.Konverze, sousloví, univerbizace, zkratky, zvláštní způsoby tvoření slov.12.-13. Kompozice. Charakteristika kompozit z hlediska struktury, sémantických vztahů a onomaziologických významů.14. Výuka tvoření slov na 1. a 2. stupni škol.

Získané způsobilosti

Cílem výuky je, aby studenti pochopili slovotvorné vztahy, způsoby a prostředky tvoření slov v češtině a poznali tak, v čem spočívá slovotvorná správnost.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací.

Garant

doc. PhDr. Svatopluk Pastyřík, Ph.D.