Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - lexikologie (KČJL / POLXC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / POLXC - Současný český jazyk - lexikologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Místo lexikologie v rámci jazykovědy. Předmět lexikologie. Lexikologické disciplíny.2. Slovo jako jednotka slovní zásoby. Slovo, pojmenování. Lexém. Pojem. Slovo jako znak.3. Klasifikace významů. Různá pojetí významu. Věcný význam slova, významslova a pojem. Význam a smysl.4. Mnohoznačnost a jednoznačnost.5. Významotvorní činitelé. Roviny významových změn.6. Slovní zásoba, její struktura a systém.7. Vztahy podle významu. Paradigmatické vztahy - nadřazenost, podřazenost, souřadnost.8. Paradigmatické vztahy - synonymie, opozitnost.9. Syntagmatické vztahy sémantická větná struktura a intence, formální větná struktura a valence. Sémantické pole.10. Vztahy podle formy - homonymie, paronymie.11. Proměnlivost slovní zásoby.12. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání.13. Frazeologie, paremiologie.14. Lexikografie, typy slovníků. Výstavba hesla. České slovníkářství. Etymologie.Semináře:1. Předmět lexikologie - demonstrace na verbálním a sémioticky heterogenním komunikátu. Lexikologické disciplíny.2. Slovo jako jednotka slovní zásoby. Slovo, pojmenování. Lexém. Pojem. Slovo jako znak. Pojmenovací akt, slovotvorný akt.Ověření tématu na konkrétních komunikátech.3. Různá pojetí významu, klasifikace významů. Věcný význam slova, význam slova a pojem, význam a smysl. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.4. Mnohoznačnost a jednoznačnost. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.5. Významotvorní činitelé. Změny významu v rovině skutečnosti, v rovině lidské mysli, v rovině jazykové. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.6. Slovní zásoba, její struktura a systém, vrstvy slovní zásoby. Vztahy mezi jednotkami slovní zásoby. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.7. Paradigmatické vztahy mezi jednotkami slovní zásoby- nadřazenost, podřazenost, souřadnost. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.8. Paradigmatické vztahy - synonymie, opozitnost. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.9. Syntagmatické vztahy mezi jednotkami slovní zásoby - sémantická větná struktura a intence, formální větná struktura a valence. Sémantické pole. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.10. Vztahy podle formy. Homonymie (homografie, homofonie), paromynie.11. Proměnlivost slovní zásoby. Zánik slov. Vznik nových pojmenování. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.11. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.12. Frazeologie, paremiologie. Frazém. Translatologický aspekt. Specifika frazeologických slovníků. Ověření tématu na konkrétních komunikátech.13. Lexikografie, typy slovníků. Výstavba hesla. České slovníkářství. Práce se slovníky.

Získané způsobilosti

Formování představy o vztahu jazyka, myšlení a skutečnosti. Vazba lexikálního systému k ostatním jazykovým rovinám, důsledky pro jazykovou praxi. Práce se slovníky, slovníkářství.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací. Předmět je součástí Souborné zkoušky z jazykových disciplín po 5. semestru.

Garant

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.