Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - morfologie (KČJL / POMOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / POMOB - Současný český jazyk - morfologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY:1.Vymezení pojmu morfologie a vymezení pojmu současný český jazyk. Morfologie formální a sémantická, normativní a vývojový přístup k hodnocení jazykové situace.2. Klasifikace slovních druhů na základě kriterií obsahově-sémantických, formálních a syntaktickofunkčních. Algoritmus určování slovních druhů a klasifikace slovních druhů ve školní praxi. Slovnědruhové transpozice.3. Gramatické kategorie jmen jako gramatické i významové prostředky jazyka, jejichž výrazovou složkou je tvar slova s funkcí klasifikační.4.-5. Deklinace substantiv:deklinační systém ve vztahu k rodové kalsifikaci, pádová synonymie, tvarové varianty a jejich kodifikace. Stylistické užití pádových variant.6. Funkčně-sémantická klasifikace sloves a jejich tvarová soustava.7. Gramatické kategorie sloves, jejich stylistické využití v psaném a mluveném jazykce.8. Kategorie osoby a čísla.9. Kategorie času.10. Kategorie slovesného způsobu.11. Slovesný vid a rozlišování slovesného děje podle délky trvání děje.12. Slovesný rod. Reflexivní podoba pasiva a reflexivní slovesa, opisnépasivum13.Konjugace:přehled konjugačních typů, algoritmus určování slovesných tříd a vzorů.14. Vývojvoé tendence v časování sloves, tvarové varianty a jejich užití.SEMINÁŘE:1.Morf a morfém, pojem kmene, členění slovního tvaru,2.Podstata slovních druhů: kriteria klasifikace slovních druhů, slovnědruhové transpozice.3. Substantiva, zvláštnosti ve vyjadřování mluvnických významů.4. Gramatické kategorie rodu, životnosti a čísla.5. Gramatická kategorie pádu.6. Deklinace substantiv.7. Funkčně-sémantická klasifikace sloves a jejich tvarová soustava.8.. Gramatické kategorie sloves, jejich stylistické využití v psaném a mluveném jazykce.9. Kategorie osoby a čísla a času.10. Kategorie slovesného způsobu.11. Slovesný vid a rozlišování slovesného děje podle délky trvání děje, způsoby slovesného děje.12. Slovesný rod. Reflexivní podoba pasiva a reflexivní slovesa, opisné pasivum a jmenné tvary adjektiv.13. Konjugace,přehled konjugačních typů.14. Vývojové tendence v časování.

Získané způsobilosti

Zvládnutí kodifikace spisovného jazyka.Získání schopnosti hodnotit prostředky jazyka v rovině morfologické z hlediska jejich funkčního využití v jazykových projevech.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací.4. Úspěšné hodnocení kontrolního testu a jeho úspěšná ústní obhajoba.Předmět je součástí Souborné zkoušky z jazykových disciplín po 5. semestru.

Garant

Mgr. Václav Víška, Ph.D.