Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj jazyka (KČJL / POXVC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / POXVC - Vývoj jazyka, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Principy a činitelé jazykového vývoje. Typy jazykových změn. Otázky jazykového práva.2. Období předpísemné. Období praslovanské. Keltové, Germáni a Slované - jejich kultura, jazyk a mytologie. Archetypy.3. Vývoj písma. Grafické systémy světových civilizací. Etapy vývoje českého pravopisu.4. Období kultury románské. Staroslověnský jazyk a písemnictví.5. Období kultury gotické. Písemnictví latinské. Postupné utváření češtiny jako jazyka středověkého písemnictví.6. Rozvoj vzdělanosti, věd a kultury v době vrcholné gotiky. Symbióza češtiny, latiny a němčiny v našich zemích.7. Vývoj jazyka a literatury v husitském období.8. Období humanismu a renesance. Ustálení spisovné češtiny - jazyk krásné literatury i vědy. Vývoj poznání českého jazyka -gramatiky a slovníky.9. Období baroka. Různé koncepce barokní epochy. Barokní čeština - stav jejího poznání. Soudobé mluvnictví a lexikografie. Symbióza češtiny, latiny a němčiny.10. Období klasicismu a romantismu. České národní obrození - rozvoj jazyka, kultury i vzdělanosti, ekonomický vývoj. Prohloubené poznání českého jazyka. Vývoj jazyka vědy i básnictví. Symbióza jazyků - češtiny, němčiny a latiny.11. Česká společnost druhé poloviny 19. století a počátku 20. století. Konfrontace historismu a moderny. Tvůrčí bohemistická činnost - mladogramatický směr. Proměny básnického jazyka v souvislosti s celkovou proměnou lidské senzibility.12. Celková proměna životního stylu a umění v období první republiky. Nové funkce českého jazyka. Koncepční rozvoj jazykovědné i literárněvědné bohemistiky - PLK. Jazyk soudobých literárních děl.13. Období let 1938-1989. Proměny života jedince i společnosti na pozadí tehdejších historických událostí. Proměny jazyka pod vlivem politické, ekonomické i vědecko-technické situace.14. Současná situace a vývojové tendence. Polistopadový vývoj - jeho odraz v kultuře, jazyce a umění. Činnost jazykovědců v ÚJČ AV ČR a na bohemistických katedrách a ústavech českých vysokých škol.Semináře:1. Četba a rozbor textu: Sněmovní usnesení z r. 1615.2. Četba a rozbor textu: Knížecí pověst (Kosmova Kronika česká).3. Četba a rozbor textů: Nejstarší česká věta, Bible kralická.4. Četba a rozbor textu: První staroslověnská legenda o sv. Václavu.5. Četba a rozbor textu: Kristiánova legenda.6. Četba a rozbor textů: Tkadleček.7. Četba a rozbor textu: Kronika velmi pěkná o Janovi Žižkovi.8. Četba a rozbor textů: Pavel Žídek, Jiří správovna.9. Četba a rozbor textu: Ondřej František de Waldt, Kázání o svatým Vácslavu.10. Četba a rozbor textu: František Palacký, Dějiny národu českého.11. Četba a rozbor textů: Verše Antonína Sovy.12. Četba a rozbor textů: Ukázky z díla Karla Čapka.13. Četba a rozbor textů: Ukázky z díla Bohumila Hrabala.14. Četba a rozbor textů: Ukázky z oblasti publicistické.

Získané způsobilosti

Uvádět posluchače do myšlení ve sféře jazykové diachronie se zřetelem k extralingvální realitě (sociálně politické, hospodářské, kulturní a právní). Vést posluchače ke schopnosti poučeného vnímání textů z různých časových etap.

Požadavky

Klasifikace: Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 85%. 2. Aktivní účast na seminářích. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce. Forma zkoušky: ústní. Předmět je součástí státní závěrečné zkoušky v 10.semestru.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.