Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština jako cizí jazyk 2 (KČJL / PPXBA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PPXBA - Čeština jako cizí jazyk 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření jednotlivých seminářů:1. Vymezení základních pojmů, historie a současný stav ČCJ.2. ČCJ ve světle současné evropské jazykové politiky.3. Popisy češtiny na úrovních A1, A2, B1, B2.4. Místo mluvnického učiva ve výuce ČCJ.5. Fonetická problematika při výuce ČCJ.6. Spisovná a obecná čeština při výuce ČCJ.7. Frekvenční hlediska při sestavování učebních materiálů.8. Odraz jazykové typologie ve výuce ČCJ.9. Didaktická problematika individuálních kurzů ČCJ a kurzů pro malé skupiny.10. Čeština jako instrumentální jazyk (výuka nefilologicky zaměřených studentů).11. Čeština v diasporách, čeština jazykových menšin.12. Sociální aspekty výuky reálií.13. Zahraniční bohemistická pracoviště.14. Didaktická problematika nácviku čtení (jednoduché texty, souvislé texty, publicistický text, odborný text podle specializace)15. Zeměpis České republiky.16. Veřejný a soukromý život v současné české společnosti. Problematika nácviku konverzačních obratů v současném českém prostředí (obchody, restaurace, úřady).17. Odraz kulturních a společenských specifik současné české společnosti při osvojování komunikačních kompetencí.18. Gramatické minimum I ? slovní druhy.19. Gramatické minimum II ? slovesné kategorie.20. Gramatické minimum III ? jmenné kategorie.21. Gramatické minimum IV ? syntax.22. Gramatické minimum V ? lexikologie a slovotvorba.23. Gramatické minimum VI ? frazeologie.24. Psaný projev v češtině.

Získané způsobilosti

Těžiště seminární práce bude zejména ve zkoumání rozdílu mezi popisem češtiny pro rodilé mluvčí a pro potřeby výuky cizinců. Kromě toho budou studenti seznamováni s nejčastěji užívanými učebními texty a s aktuálními metodami při výuce cizinců. Pozornost bude rovněž věnována zahraničním bohemistickým pracovištím, jejich zkušenostem s výukou češtiny i práci lektorů češtiny v zahraničí.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Studenti se mohou ucházet o udělení zápočtu, pokud dodrželi předepsanou účast ve výuce (tolerována je absence ve dvou seminářích), aktivně se účastnili seminárních diskusí, v náležité písemné podobě zpracovali praktickou seminární práci a úspěšně absolvovali zápočtové kolokvium.

Garant

doc. PhDr. Svatopluk Pastyřík, Ph.D.