Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika v teorii a praxi 1 (KČJL / PVUUA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PVUUA - Stylistika v teorii a praxi 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy stylistiky s důrazem na působení objektivních a subjektivních stylotvorných činitelů.2. Klasifikace nadindivuduálních stylů a jejich dynamika v současné komunikaci.3. Prostředky výstavby textu/komunikátu (lingvální, paralingvální, tematické, textové, tektonické a intertextové).4. Slohové vlastnosti prostředků foneticko-fonologických.5. Stylistická klasifikace slovní zásoby. Využívání synonymie, antonymie, homonymie a polysémie. Obrazná pojmenování.6. Gramatické prostředky jako prostředky stylotvorné.7. Identifikace stylových jevů v textech. Stylové hodnocení textů. Charakteristika textů z hlediska diferenciace a stratifikace češtiny.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu není primárně představení teoretické šíře oboru, teoretický základ je však nezbytným předpokladem poučeného zvládnutí procesů stylizace a interpretace textů různých stylů a typů.

Požadavky

Aktivní účast na semináři 85 %

Garant

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Svatopluk Pastyřík, Ph.D.