Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Světová literatura 2 (KČJL / PXAVA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXAVA - Světová literatura 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Úvodní přednáška ? předmět, program, studijní literatura.2) Fin de siecle v literatuře a kulturních souvislostech na přelomu století.3) Symbolismus a jeho projevy v poezii (?prokletí básníci?).4) G.Apollinaire a kubismus.5) Vliv německého expresionismu a francouzského surrealismu na umění první pol.20.stol.6) Dekadentní próza přelomu století (J.K.Huysmans, M.Barres).7) Proměny románu na začátku 20.století (M.Proust, J.Joyce).8) Středoevropská literatura (E.Canetti, R.Musil, H.Broch).9) Pražská německá a židovská literatura v první pol. 20.století.10) Existencialismus v literatuře (A.Camus, J.P.Sartre).11) Absurdní drama (S.Beckett, E.Ionesco).12) Nový francouzský román (N.Sarrautová, A.Robbe-Grillet, M.Butor).13) Postmodernismus v současném umění.14) Podoba postmoderní literatury v díle U.Eca.Semináře:1) Úvodní seminář.2) Poezie a drama přelomu století (A.Jarry ? libovolný titul).3) Proměny prózy na začátku 20.století (F.Kafka ? Zámek).4) G.Meyrink ? Golem.5) T.Mann ? Smrt v Benátkách.6) Meziválečná americká literatura (E.Hemingway ? Pohyblivý svátek).7) Anglická literární moderna (V.Woolfová ? Paní Dallawayová)8) Sovětská literatura (M.Bulgakov ? Mistr a Markétka).9) Existencialismus v literatuře (A.Camus ? Cizinec).10) Absurdní drama (S.Beckett ? Čekání na Godota).11) Francouzský ?nový román? (A.Robbe-Grillet ? Žárlivost).12) N.Sarrautová ? Zlaté plody.13) Postmoderní literatura (L.J.Borges ? Zrcadlo a maska).14) J.Irving ? Svět podle Garpa.

Získané způsobilosti

Předmět poskytuje v přednáškách základní orientaci ve světové literatuře a jejích vývojových tendencích s důrazem na náš civilizační kontext, v seminářích jde především o schopnost interpretovat vybrané umělecké texty.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průbežných kontrolních prací.

Garant

doc. PaedDr. Alena Zachová, CSc.