Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (KČJL / PXCXA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXCXA - Úvod do studia literatury, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Stavební prvky literáních díla a jejich recepce; vztah textu a díla.2. Metodologické směry při zkoumání "literárnosti" předmětu.3. Tvorba a vnímání významů na základě stavby díla a dobových významových vzorcích.4. Od beletrie k "sekundární" literatuře.5. Historická podstata literárního díla; vztah k předchozí tvorbě i k očekáváním čtenářů.6. Literatura jako fikce a sociální skutečnost.7. Specifika literárního vývoje; normy, paradigmata, konvence a inovace (žánru, směru, skupiny, generace).8. Některé známky vývoje epiky ve 20. století.9. Změny lyriky ve 20. století.10. Moderní rysy dramatu.11. Literatura a jiné druhy umění.12. Vztah literatury k masové kultuře.13. Vliv filozofie na literaturu.14. Literární věda mezi filolofií, psychologií, sociologií a estetikou.

Získané způsobilosti

Cílem přednášky je objasnit podstatu "myšlení o literatuře" a nastínit její závislost na dobových metodologických nástrojích.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Zpracování poznámek ze základní a doporučené literatury.2. Prostudování přednášek.3. Vyhotovení písemné intrepretace 1 zvoleného díla.Předmět je součástí souborné zkoušky po 5. semestru.

Garant

Mgr. Petra Bubeníčková