Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie (KČJL / PXOFA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOFA - Fonetika a fonologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Fonetika a fonologie jako vědní disciplíny: jejich předmět, dělení a spolupráce s ostatními vě-dami. Vznik fonetiky a fonologie jako vědních disciplín.2. Základní fonologické pojmy. Foném a jeho určování.3. Charakteristika fonologických protikladů, jejich neutralizace. Korelace.4. Distinktivní vlastnosti fonémů.5. Systém českých fonémů.6. Spojování fonémů: kombinatorika fonémů a stylistické využití.7. Slabika - její podstata a typy.8.-9. Suprasegmentální prostředky.10. Základy české výslovnosti.11. Výslovnost slov přejatých.12. Základy pedofonetiky.13. Základy grafémiky.14. Česká grafémika.Semináře1. Pojem foném - hláska - písmeno.2. Práce s nákresem mluvidel. Funkce mluvidel.3. Třídění hlásek. Systém českých samohlásek, jejich popis.4. Systém českých souhlásek a jejich popis.5. Hlásková spojení a jejich popis. Asimilace z hlediska fonetického. Fonetická transkripce.6. Takt, přízvukování předložek, předklonky a příklonky.7. Intonační modely, melodie věty.8. Zásady české výslovnosti. Ortofonie. Výslovnostní styly.9. Pravidla české výslovnosti: samohlásky, ráz.10.-11. Pravidla české výslovnosti: hlásková spojení.12. Pravidla české výslovnosti: přízvuk.13. Výslovnost cizích slov.14. Komplexní rozbor textu z hlediska formální stránky jazyka.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámení se zvukovou stránkou jazyka a praktické zvládnutí ortoepie češtiny a základů grafémiky.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:Účast na seminářích 85%.Aktivní účast na seminářích.Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací.Předmět je součástí Zkoušky z jazykových disciplín po 1. ročníku.Forma zkoušky: praktická a ústní. Vykonání části praktické podmiňuje postup k ústní části zkoušky.

Garant

PhDr. Jiří Zeman, Ph.D.