Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historická gramatika (KČJL / PXOHC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOHC - Historická gramatika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška:1. Význam zkoumání minulosti českého jazyka. Zdroje jazykového poznání.2. Základní mluvnické i lexikografické práce týkající se staré češtiny.3. Diferenciace slovanských jazyků. Vnitřní dělení západoslovanských jazyků.4. Pozdně praslovanské a pračeské hláskové změny. Metateze likvid, kontrakce.5. Pračeské hláskové změny. Denazalizace, zánik a vokalizace jerů. Průběh těchto změn i v jiných slovanských jazycích a jejich vliv na vyšší jazykové plány (roviny).6. Vývoj staročeského fonologického systému. Vokalický systém. Problematika přehlásek.7. Změny vokalického systému v 15. a 16. stol. Konfrontace se slovenštinou, případně s dalšími slovanskými jazyky.8. Vývoj staročeského fonologického systému. Konsonantický systém. Konfrontace se slovenštinou, případně s dalšími slovanskými jazyky.9. Vývoj staročeské deklinace. Gramatické kategorie jmenné.10. Pračeské i staročeské deklinační typy. Kmeny vokalické a konsonantické.11. Staročeská deklinace jmenná. Princip kmenový a rodový.12. Staročeské jmenné kategorie. Vznik a rozvoj kategorie životnosti; zánik duálu.13. Jmenné skloňování adjektiválií. Deklinace frekventovaných zájmen a číslovek.14. Základní poučení o staročeské slovní zásobě.Semináře:1. Hláskový vývoj slov se zaměřením na metatezi likvid a kontrakci.2. Hláskový vývoj slov se zaměřením na denazalizaci a zánik a vokalizaci jerů.3. Hláskový vývoj slov se zaměřením na změny krátkého i dlouhého vokalického a konsonantického systému.4. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Alexandreis (Rady Aristotelovy).5. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Dalimilova kronika (Počíná sě kronika česká).6. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Dalimilova kronika (O počátcě jazyka českého).7. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Hradecký rukopis (Šesté kázanie božie).8. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Otep myrry.9. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Legenda o sv. Prokopu (O rozboření sázavského kláštera).10. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Legenda o sv. Kateřině (Druhé vidění).11. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Závišova píseň.12. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Spor duše s tělem.11. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Podkoní a žák.11. Přepis, četba a rozbor staročeského textu: Píseň o mistru Janu Husovi.

Získané způsobilosti

Pěstovat u posluchačů schopnost chápat staročeské texty a jazykově je analyzovat. Vést posluchače ke schopnosti číst staročeské texty; podnítit jejich zájem o starší vývojové fáze jazyka i o staročeskou literaturu.

Požadavky

Klasifikace: Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek: 1. Účast na seminářích 85%. 2. Aktivní účast na seminářích. 3. Vyhovující hodnocení seminární práce. Předmět je součástí Souborné zkoušky z jazykových disciplín po 5. semestru.Předmět je součástí souborné zkoušky z jazykových disciplín po 5.semestru.

Garant

doc. PhDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.