Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - lexikologie (KČJL / PXOLB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOLB - Současný český jazyk - lexikologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Místo lexikologie v rámci jazykovědy. Předmět lexikologie. Lexikologické disciplíny.2.Slovo jako jednotka slovní zásoby. Slovo, pojmenování. Lexém. Pojem. Slovo jako znak. Pojmenovací akt, slovotvorný akt.3.Různá pojetí významu, klasifikace významů. Věcný význam slova, význam slova a pojem, význam a smysl.4.Mnohoznačnost a jednoznačnost.5.Významotvorní činitelé. Změny významu v rovině skutečnosti, v rovině lidské mysli, v rovinějazykové.6.Slovní zásoba, její struktura a systém, vrstvy slovní zásoby. Vztahy mezi jednotkami slovnízásoby.7.Vztahy zprostředkované formou - homonyma, paronyma.8.Slovotvorné řady, svazky, čeledi, typy. Věcné skupiny.9.Paradigmatické vztahy významové - synonymie, opozitnost; nadřazenost, podřazenost, souřadnost.10.Syntagmatické vztahy mezi jednotkami slovní zásoby - sémantická větná struktura a intence,formální větná struktura a valence. Sémantické pole.11.Proměnlivost slovní zásoby. Zánik slov. Vznik nových pojmenování. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání.12.Frazeologie, paremiologie. Frazém. Etymologie.13.Lexikografie, typy slovníků. Výstavba hesla. České slovníkářství.Semináře:1.Demonstrace komunikátu jako sémioticky heterogenního systému. Slovo jako jednotka slovní zásoby. Slovo, pojmenování. Lexém. Pojem.2.Slovo jako znak.3.Pojmenovací akt, slovotvorný akt.4.Různá pojetí významu, klasifikace významů. Věcný význam slova, význam slova a pojem, význam a smysl.5.Mnohoznačnost a jednoznačnost- ověření tématu na jazykovém materiálu.6.Významotvorní činitelé. Změny významu v rovině skutečnosti, v rovině lidské mysli, v rovině jazykové - ověření tématu na jazykovém materiálu.7.Slovní zásoba, její struktura a systém, vrstvy slovní zásoby. Vztahy mezi jednotkami slovní zásoby.8.lovotvorné řady, svazky, čeledi, typy. Věcné skupiny.9 Vztahy lexikálních jednotek zprostředkované formou. Homonymie, paronymie.10.Významové vztahy ve slovní zásobě. Paradigmatické vztahy - synonymie, opozitnost; nadřazenost, podřazenost, souřadnost, věcné skupiny - ověření tématu na jazykovém materiálu.11.Syntagmatické vztahy mezi jednotkami slovní zásoby - sémantická větná struktura a intence, formální větná struktura a valence. Sémantické pole - ověření tématu na jazykovém materiálu.12.Proměnlivost slovní zásoby. Zánik slov. Vznik nových pojmenování. Přejímání slov z cizích jazyků. Změny významu při přejímání - ověření tématu na jazykovém materiálu.13.Frazeologie, paremiologie. Frazém. Etymologie - ověření tématu na jazykovém materiálu. Práce se slovníky: typy slovníků, výstavba hesla, limity slovníků.

Získané způsobilosti

Představa o vztahu lexikologie a jazykové praxe. Práce se slovníky. Kognitivní aspekty lexikálního systému. Začlenění lexika do deskriptivního systému lingvistických disciplín.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací.

Garant

PhDr. PaedDr. Miloslav Vondráček, Ph.D.