Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - morfologie (KČJL / PXOMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOMB - Současný český jazyk - morfologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY1. Vymezení pojmu současný český jazyk2. Norma, úzus, kodifikace, jazyková správnost a jazyková kultura3. Vymezení slovních druhů na základě kriterií formálního, obsahově-sémantického a syntakticko-funkčního4. Gramatické kategorie jmen5. Problematika skloňování substantiv6. Vývojové tendence ve skloňování jmen7. Funkční užití a tvary adjektiv8. Problematika druhů, tvarů a užití zájmen9. Problematika druhů, tvarů a užití číslovek10. Gramatické kategorie sloves11. Konjugace12. Příslovce a transformace slovních druhů13. Předložky, spojky, částice, citoslovce a transformace slovních druhůSEMINÁŘE1. Spisovná čeština a jazyková správnost2.Podstata slovních druhů: kriteria klasifikace slovních druhů, slovnědruhové transpozice.3. Substantiva, zvláštnosti ve vyjadřování mluvnických významů.4. Gramatické kategorie rodu, životnosti a čísla.5. Gramatická kategorie pádu.6. Deklinace substantiv.7. Funkčně-sémantická klasifikace sloves a jejich tvarová soustava.8.. Gramatické kategorie sloves, jejich stylistické využití v psaném a mluveném jazykce.9. Kategorie osoby a čísla a času.10. Kategorie slovesného způsobu.11. Slovesný vid a rozlišování slovesného děje podle délky trvání děje, způsoby slovesného děje.12. Slovesný rod. Reflexivní podoba pasiva a reflexivní slovesa, opisné pasivum a jmenné tvary adjektiv.13. Konjugace,přehled konjugačních typů.14. Vývojové tendence v časování.

Získané způsobilosti

Poznání systému jazyka v rovině morfologické po stránce formální a sémantické. Pochopení normy spisovného jazyka jako stadia vývojového procesu.Zvládnutí kodifikace spisovného jazyka.Hodnocení slovních tvarů a jejich variant z hlediska funkčního využití.

Požadavky

Zápočet bude udělen za:1. 85% účast na výuce2. úspěšné plnění průběžně zadávaných úkolů3. vyhovující hodnocení seminární práceDisciplína je součástí společné zkoušky z jazyka po 3. smestru.U zkoušky prokáže student orientaci v oboru ze dvou zadaných otázek (po jedné z okruhů A,B). Východiskem a oporou studenta při výkladu zadaných otázek je zadaný výchozí text.

Garant

Mgr. Václav Víška, Ph.D.