Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná čeština se zřetelem k historick (KČJL / PXONN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXONN - Současná čeština se zřetelem k historick, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Přechod od orality k písmu (možnost fixace textu pro budoucnost).2.Vývoj českých pravopisných soustav od doby středověku až do 1. pol. 19. stol.3.Pravidla českého pravopisu ve více než stoletém vývoji (od r. 1902 do současnosti).4.Stratifikace českého národního jazyka: problematika standardu a substandardu.5.Písařský a tiskařský úzus v období humanistickém a v době barokní. Různé možnosti zachycení českých fonémů (hlásek) prostřednictvím grafémů (písmen).6.Fonologická (hláskoslovná) rovina současné češtiny se zřetelem k historickému vývoji.7.Morfologická (tvaroslovná) rovina současné češtiny se zřetelem k historickému vývoji jmenných kategorií.8.Morfologická (tvaroslovná) rovina současné češtiny s důrazem na vysvětlení existence variant.9.Morfologická (tvaroslovná) rovina současné češtiny se zaměřením na problematiku přídavných jmen, zájmen a číslovek.10.Morfologická (tvaroslovná) rovina současné češtiny se zaměřením na gramatické kategorie slovesné.11.Vývojová dynamika slovesného systému současné češtiny ve světle diachronního pojetí.12.Syntaktická rovina současné češtiny se zřetelem diachronním. Vývoj větných typů.13.Syntaktická rovina současné češtiny se zřetelem diachronním. Vývoj souvětných typů.14.Lexikum (slovní zásoba) současné češtiny z hlediska vývojového: archaismy, historismy, neologismy, slova přejatá.Semináře:1.Ukázky různých druhů textů (komunikátů): komunikace verbální a symbolická. Texty klasické (tištěné a psané); texty novodobé (elektronické).2.Práce s ukázkami českých textů z různých historických období.3.Procvičování znalostí pravopisných: převádění mluvených komunikátů do psané podoby. Vyjmenovaná slova, předložky a předpony s a z (s- a z-), velká písmena.4.Práce s ukázkami spisovných a nespisovných komunikátů. Ukázky z Českého jazykového atlasu.5.Ukázky rukopisných textů z  různých historických období, ukázky tištěných komunikátů (nutnost standardizace).6.Práce s ukázkami různých komunikátů, a to nejenom ze sféry spisovné, ale i nespisovné (relikty starších či starých hláskových jevů v teritoriálních dialektech).7.Práce s ukázkami textů: gramatické kategorie jmenné (diachronní a synchronní zřetel).8.Práce s ukázkami textů: existence variant v různých typech deklinace.9.Práce s ukázkami textů: přídavná jména, zájmena a číslovky; rozdělení, deklinace.10.Práce s ukázkami textů: gramatické kategorie slovesné s důrazem na kategorii času, způsobu a vidu.11.Práce s ukázkami textů: existence variantních forem u sloves.12.Práce s ukázkami textů: základní a rozvíjející větné členy.13.Práce s ukázkami textů: základní typy souvětí .14.Práce s ukázkami textů: slova patřící do standardu i substandardu (kupř. dialektismy, slangismy).

Získané způsobilosti

Vést studenty ke schopnosti chápat texty (komunikáty) se zřetelem k vývoji jednotlivých jazykových rovin (plánů) a zároveň rozvíjet jejich schopnosti analytické a komparační.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: aktivní účast na seminářích, vyhovující hodnocení seminární práce (jazykový rozbor textu z oblasti odborné či umělecké), úspěšné napsání testu (teoretické poznatky vztahující se k probraným tematickým celkům).

Garant

prof. Dr. Habil. Jaroslav Lipowski