Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textové rozbory 1 (KČJL / PXORC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXORC - Textové rozbory 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. V.K. Klicpera: Točník. Styl preromantické prózy.2. K.H. Mácha: Marinka a Křivoklad. Uplatnění tektonických principů v textu.3. K.H. Mácha: Marinka a Křivoklad. Moto jako specifický textotvorný prostředek.4. J.K. Tyl: Pepíček a Pepička. Výrazové prostředky parodie a ironie.5. B. Němcová: Babička, Divá Bára (a Viktorka). Portrét titulní hrdinky.6. B. Němcová: Čtyry doby a Korespondence. Žánrová intertextovost.7. J. Neruda: Povídky malostranské. Tektonika povídkového souboru a ztvárnění komunikačních jevů.8. K. Světlá: Černý Petříček a Kresby z Ještědí. Stylové směřování.9. J. Zeyer: Tři legendy o krucifixu. Stylové proměny žánru.10. K. Čapek: Povídky z jedné a druhé kapsy. Intertextové vztahy mezi oběma soubory. Vypravěčské subjekty.11. K. Čapek: Loupežník. Funkce zobrazeného prostoru a času. Jevištní prostor.12. F. Šrámek: Léto. Scénické poznámky jako "odborný" i umělecký text. Funkce neverbální komunikace.13. V. Vančura: Rozmarné léto. Klasičnost a aktualizace složek syžetové struktury.

Získané způsobilosti

Poznání různých interpretačních přístupů k celku díla i k jednotlivým textovým rovinám se zřetelem k vývoji autorských stylů i stylů žánrů. Získání dovednosti vybrat vhodný text a interpretovat jej.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je příprava na semináře a aktivní podíl na jejich průběhu. Dále vypracování interpretace jednoho textu z české literatury probíraného období (dle vlastního výběru autora i konkrétního textu).