Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textové rozbory 2 (KČJL / PXORD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXORD - Textové rozbory 2, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. G. Preisová: Gazdina roba nebo Její pastorkyňa; Mrštíkové: Maryša. Styl realistického dramatu.2. L. Perutz: Noc pod Kamenným mostem. Časové roviny textu.3. J. Durych: Rekviem. Baroknost stylu.4. - 5. J. Šotola: Tovaryšstvo Ježíšovo a Kuře na rožni. Komunikáty v komunikátu.6. J. Šotola: Bitva u Kreščaku; O. Daněk Vévodkyně valdštejnských vojsk. Poetika historického dramatu.7. Seifert a Halas - společná témata (Praha, B. Němcová, válka).8. O. Mikulášek: Vyvolavač (Ortely a milosti). Podoby zla v literatuře.9. B. Hrabal: Toto město je ve společné péči obyvatel a Morytáty a legendy. Montáž / koláž a celkový smysl textu.10. V. Páral: Soukromá vichřice. Vlastní jména v uměleckém textu.11. O. Pavel: Sportovní reportáže a vzpomínkové prózy.12. - 13. Hry Svěráka a Smoljaka v kontextu postmoderny.

Získané způsobilosti

Poznání různých interpretačních přístupů k celku díla i k jednotlivým textovým rovinám se zřetelem k vývoji autorských stylů i stylů žánrů. Získání dovednosti vybrat vhodný text a interpretovat jej.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je příprava na semináře a aktivní podíl na jejich průběhu. Dále vypracování interpretace jednoho textu z české literatury probíraného období (dle vlastního výběru autora i konkrétního textu).