Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textové rozbory (KČJL / PXORJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXORJ - Textové rozbory, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí jazykového, komplexního jazykového a textového rozboru.2. Uplatnění všech tří přístupů k analýze textu ve školní praxi, kritické zhodnocení předností a obtíží.3.- 7. Analýza konkrétních textů na jednotlivé jazykové prostředky, jejich identifikace a zpětná syntéza v textové celky s úkoly konstruktivními nebo korekturními (operace transformační, stylizační, kompoziční).8.- 12. Rozbory textů z různých stylových a komunikačních oblastí. Specifický přístup ke každému textu podle jeho vlastností s přihlédnutím ke stylu, motivické výstavbě textu, záměru produktora, komunikační a mimojazykové situace ap.13. Výběr a interpretace textů s přihlédnutím k věkovým zvláštnostem žáků.14. Výběr a využití textů k motivaci výuky českému jazyku (využití populárních jazykových příruček).

Získané způsobilosti

Dovedení získaných poznatků z jazykovědných disciplín do praktické dovednosti komplexního jazykového rozboru v učitelské praxi.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast na seminářích 85%.2. Aktivní účast na seminářích.3. Vyhovující hodnocení seminární práce.