Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do rétoriky (KČJL / PXORZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXORZ - Úvod do rétoriky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Místo rétoriky mezi vědami o člověku a společnosti a v běžné komunikační praxi. Přínos rétoriky pro rozvoj slovesných žánrů.Historické souvislosti zkoumání jazyka a řeči, proměna postojů k rétorice. Pojetí rétoriky.2.Předpoklady vzniku rétoriky. Rétorika řecká a římská - rétorika politická a soudní. Konstituování teorie rétoriky. Rétorika a křesťanská kultura středověku. Normativní a regulativní tendence v teorii rétoriky. Rétorika jako součást školské vzdělanosti. Rétorika ve vědě a kultuře novověku. Rétorika v Čechách. Rétorika jako jazyková a literární výchova.3.Rétorika ve 20.století. Typologie rétorických teorií.4.Řečnický styl v horizontální a vertikální klasifikaci stylů.5.První tematická diskuse.6.Řečnické žánry tradiční.7.Klasifikace na bázi činitelů vytvářejících komunikační situaci. Nové oblasti a žánry rétoriky.8.Fáze produkce textu - inventio, dispositio, elocutio, memoria, pronuntiatio.9.Druhá tematická diskuse. Logickoargumentativní a etická stránka řečnických projevů. Psychologické a sociologické aspekty řeči, komunikace veřejná a neveřejná, osobnost řečníka a zřetel k adresátovi.10.Řečnické jazykové prostředky základní.11.Řečnické jazykové prostředky specifické.12.Zvukové stránka řečnických projevů (technika mluvení, spisovná výslovnost, zvukové prostředky souvislé řeči).13.Prostředky neverbální komunikace a jejich využití.14.Třetí tematická diskuse.

Získané způsobilosti

Naučit se vidět jazykové sdělení jako jev komplexní povahy, a to z pohledu produkce i recepce.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění těchto podmínek:Aktivní účast na seminářích (min. 85 %)Vyhovující hodnocení průběžných kontrolních prací