Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textové rozbory - tvoření slov (KČJL / PXOTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOTL - Textové rozbory - tvoření slov, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Slovotvorná struktura slova a slovotvorný proces, základní termíny.2. Motivovanost slova, produktivita slovotvorných prostředků a typů.3. Onomaziologická báze a příznak, onomaziologické kategorie.4. Mutace, transpozice, modifikace.5. Derivace substantiv, slovotvorné kategorie.6. Derivace adjektiv a adverbií, slovotvorné kategorie.7. Slovotvorný rozbor a rozbor stavby slova derivovaných sloves.8. Prefixální a prefixálně sufixální odvozování substantiv a sloves.9. Zvláštní způsoby derivace (konverze, desufixace, resufixace)).10. Kompozice: charakteristika kompozit z hlediska struktury, sémantických vztahů a onomaziologických významů.11. Sousloví, tvoření zkratek a zkratkových slov, univerbizace.12. Tvoření slov v genetickém a synchronním aspektu.Semináře:1. Tvoření nových pojmenování2. Základní pojmy a termíny: kořen, druhy afixů podle jejich funkce, kmen.3. Stavba slova: morfematická analýza.4. Tvoření slov: obecné pojmy.5-6. Slovotvorný proces.7-9. Tvoření slov odvozováním.10. Tvoření slov skládáním.11. Ostatní způsoby tvoření slov.12. Druhy rozborů: tvarotvorný, slovotvorný, morfematický, etymologický.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je, aby studenti získali teoretické poznatky o způsobech a prostředcích tvoření slov v češtině a dovedli tyto poznatky aplikovat na konkrétní příklady. Aby s nadhledem a porozuměním přistupovali k příslušnému učivu ve své školní praxi.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast na seminářích, dobré výsledky průběžných písemných kontrol, zvládnutí závěrečného komplexního písemného rozboru 6 slov.