Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia bohemistiky (KČJL / PXOUW)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOUW - Úvod do studia bohemistiky, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Lingvistika, její předmět, zařazení do systému věd, příbuzné vědy, pomezní disciplíny.2. Jazyková situace v České republice. Vztah češtiny k ostatním jazykům na území ČR.3. Stratifikace češtiny - přehled.4. Spisovný jazyk: jeho pojetí, rozvrstvení. Funkční styly spisovného jazyka.5. Rozbor pojmů úzus, norma, kodifikace. Vývojové tendence češtiny.6. Jazyková kultura.7. Nářečí češtiny. Interdialekty a obecná čeština. Pojem běžně mluvený jazyk.8. Vztah spisovného a nespisovného jazyka. Slang a argot.9. Mluvená a psaná forma jazyka. Pravopis a výslovnost.10. Genealogická klasifikace jazyků. Typ češtiny. Celková charakteristika češtiny.11. Původ češtiny a její vývoj. Pojem současný jazyk.12. Typologická klasifikace jazyků. Typ češtiny. Celková charakteristika češtiny.13. Přehled vývoje bohemistiky (konec 18. století až polovina 20. století).14. Přehled vývoje bohemistiky po r. 1945.Semináře1. Základní příručky zpracovávající český jazyk (Nauka o ČJ, Česká mluvnice)2. Seznámení s publikací Mluvnice češtiny.Edice MJK, Linguistica, Studie a práce lingvistické, Slavica Pragensia.3. Bohemistická pracoviště a knihovny. Základní bohemistické časopisy.4. Práce se slovníky: současné češtiny (Váša-Trávníček, PSJČ). Přehledy bibliografie, bibliografický záznam.5. Práce se slovníky: současné češtiny (SSJČ, SSČ). Rozbor textu z hlediska stratifikace češtiny.6. Práce se slovníky: synonymické a frazeologické. Pojem jazyková kultura.7. Práce se slovníky: nářeční a slangové. Lingvistické metody: dotazník8. Práce se slovníky: pravopisné a výslovnostní (Pravidla, VSČ). Pravopis, jeho pravidla, stav zpracování.9. Práce se slovníky: cizích slov, zkratek. Úkoly jazykovědy v současném období.10. Práce se slovníky: frekvenční, retrográdní. Rozbor textu z hlediska jednotlivých jazykových rovin.11. Práce se slovníky: etymologický, staroslověnský, staročeský. Praktická ukázka rozboru textů staršího období vývoje češtiny.12. Přehled věd zkoumajících český jazyk. Jazyková rekonstrukce - praktická ukázka.13. Vývoj bohemistiky.14. Zhodnocení práce, udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je uvedení do problematiky jazykovědného studia češtiny, seznámení se základními příručkami a slovníky češtiny, s vývojem bohemistiky a hlavními představiteli české lingvistiky.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:Účast na seminářích 85%.Aktivní účast na seminářích.Referát o vybraném českém lingvistovi.Konspekty z pěti článků z posledního ročníku Naší řeči a Českého jazyka a literatury.Předmět je součástí Zkoušky z jazykových disciplín po 1. ročníku.Forma zkoušky: praktická a ústní. Vykonání části praktické podmiňuje postup k ústní části zkoušky.

Garant

PhDr. Jiří Zeman, Ph.D.