Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současný český jazyk - syntax (KČJL / PXOXB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOXB - Současný český jazyk - syntax, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Složitá souvětí - opakování, úsek vět, blok vět.2.,3. Sémantické pojetí souvětných útvarů - struktury založené na spojování větných propozic.4.,5. Sémantické pojetí souvětných útvarů - struktury založené na zapojování větných propozic.6. Kreativní skladební svičení na sémantické pojetí souvětných útvarů.7. Textová syntax - tematické posloupnosti.8.,9. Koherence textu a její prostředky.10. Aplikační cvičení: koheze, kohezní řetězce.11. Vlastnosti textu.12. Realizace a modifikace syntaktických konstrukcí v textu.13. Zhodnocení seminárních prací, zápočet.

Získané způsobilosti

Rozšíření poznatků z oblasti sémanticky, valenčně a textově orientované syntaxe.Naučit syntaktickým metodám analýzy textu, chápat skladbu jako neustále se rozvíjející jazykovou disciplínu.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Účast v seminářích 70%.2. Aktivní účast v seminářích.3. Vyhovující hodnocení seminární práce a průběžných kontrolních prací.Předmět je součástí Souborné zkoušky z jazykových disciplín po 5. semestru.

Garant

Mgr. Jana Bílková, Ph.D.