Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy jazykovědy (KČJL / PXOZH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXOZH - Základy jazykovědy, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Teorie komunikace: pojem komunikace, komunikační síť, prostředky, aktivity, cíl komunikace a odraz v lingvistice.2. Teorie informace: entropie, redundance, šum.3. Znaková povaha jazyka a teorie jazykového znaku: pojem JZ, sémiotický trojúhelník.4. Funkce jazyka - jejich rozbor.5. Řeč a myšlení.6. Systém a struktura v jazyce.7. Jazykový systém, vědní disciplíny a jejich jednotky.8. Koncepce a směry v lingvistice. Strukturalismus. Počátky moderní lingvistiky (Baudouine, Saussure).9. Pražský lingvistický kroužek - vývoj, přínos pro lingvistiku.10. Generativní a transformační gramatika.11. Vývoj lingvistiky po r. 1945: textová lingvistika.12. Teorie řečových aktů.13. Interlingvistika: vývoj.14. Teorie plánových jazyků.Semináře1. Pojem komunikace a informace - praktické využití.2. Sémiotika.3. Rozbor jednotlivých funkcí jazyka.4. Pojmy jazyk, řeč, řečová činnost.5. Vztah jazyka a myšlení, vztah myšlení a národ, aplikace.6. Jazykové univerzálie.7. Systém jednotek jazyka a řeči.8. Pojem změna v jazyce.9. F. Saussure: Kurs obecné jazykovědy - rozbor.10. PKL. Přínos klasického období.11. Ostatní směry: Kurylowicz, Tesniere, Martinet apod. Deskriptivismus.12. Rozbor 1. a 2. období Chomského generativní a transformační gramatiky.13. Plánové jazyky - přehled.14. Hodnocení předmětu a seminárních prací.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je uvést posluchače do problematiky jazykovědného studia, přístupy k jazyku a se základními etapami vývoje moderní lingvistiky.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:Účast na seminářích 85%.Aktivní účast na seminářích.Vypracování seminární práce.Předmět je součástí Zkoušky z jazykových disciplín po 1. ročníku.Forma zkoušky: praktická a ústní. Vykonání části praktické podmiňuje postup k ústní části zkoušky.

Garant

PhDr. Jiří Zeman, Ph.D.