Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paradigmata české literatury (KČJL / PXPCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PXPCL - Paradigmata české literatury, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Diskurs o vyhraněných směrových a literárněhistorických podobách novočeské literatury se bude věnovat vybraným otázkám literárního vývoje (od preromantismu a romantismu přes realistické tendence, parnasismus a novoromantismus, modernu a avantgardu až po existencionalismus, socialistický realismus a postmodernistické tendence). Výchozí téma dějin české literatury 19. a 20. století bude představeno se záměrem vytvořit literárněhistorickou paradigmatiku inovačních bodů vývoje novočeské literatury a zpřístupnit ji studentům v těchto pěti rovinách: 1/ základní problémy literatury sledované doby (teoretický diskurs ? duchovní proudy a směry); 2/ literárněhistorické pozadí sledované doby ? faktografický standard (historický diskurs); 3/ struktura vývoje sledované doby: druhový a žánrový systém literatury, historické impulsy a imanentní vývojové řady (historická poetika); 4/ interpretace vybraných textů dobového kánonu (výběrově); 5/ komentovaná základní literatura předmětu (s důrazem na nové a ideologicky nezatížené vědecké poznatky). Takto vymezený předmět navazuje na literárněhistorické znalosti, které si studenti bohemistiky přinesli a rozvíjí je a upevňuje v systémové myšlení o literatuře.Okruhy přednášek:Český preromantismus a romantismus v evropském kontextu, dílo Máchovo a jeho stopa v české literatuřeErbenova Kytice v kontextu poezie romantismu a baladická tradice v české poeziiMájovci aneb Literatura mezi romantismem a realismemDuch a svět ? parnasismus a novoromantismus v poezii Vrchlického generaceRealismus a naturalismus v české próze a zrod regionalistického románuZrození moderny ? dynamika a polyfonie literatury přelomu stoletíVývojové impulsy tzv. předválečné moderny a avantgardistické koncepty světa a literaturyExistencionalismus v české próze a poeziiSocialistický realismus, jeho zrod ve třicátých letech, jeho dogmatické uplatnění a překonávání v literatuře padesátých let a jeho návraty v době normalizaceKoncepty postmoderny a současná česká literatura

Získané způsobilosti

Předmět navazuje na literárněhistorické znalosti, které si studenti bohemistiky přinesli a rozvíjí je a upevňuje v systémové myšlení o literatuře.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích (85 %)- řádné a včasné splnění všech seminárních úkolů

Garant

prof. PhDr. Vladimír Křivánek, CSc.