Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia literatury (KČJL / PYCXA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KČJL / PYCXA - Úvod do studia literatury, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Objektivita struktury umělecké výpovědi a subjektivita vnímání textu; proměna textu v dílo.2. Různé metodologické přístupy k literárnímu dílu v závislosti na chápání "literárnosti" předmětu.3. Zvýznamňování díla a kontexty literární komunikace (subjekty produkce a recepce významů); funkce díla.4. Rozdíly mezi beletrií a "sekundární" literaturou (deníky, korespondence, memoáry, nakladatelské a editorské poznámky, literárněvědné texty, literární kritika, výpovědi čtenářů).5. Historická podstata literárního díla; vztahy reference, syntaxe a pragmatiky.6. Fiktivní povaha díla a společnost určité doby (akt lokuční a ilokuční, přehodnocení společenských dějin a projektování verzí světa)7. Autonomie literárního vývoje; normy, paradigmata, konvence a inovace.8. Proměny epiky v poezii a próze (19. a 20. století).9. Proměny lyriky (modernost a postmodernost).10. Vývoj dramatu jako textu a jako inscenizace.11. Principy intersemiotického "překladu".12. Literatura a masová kultura 20. století.13. Literatura a filozofické proudy 20. století.14. Vztahy literární vědy k psychologii a sociologii.

Získané způsobilosti

Cílem přednášky je vysvětlit základní principy "myšlení o literatuře" ve vztahu ke specifice "literárnosti" předmětu a estetické funkci uměleckého díla.

Požadavky

Zápočet bude udělen po splnění následujících podmínek:1. Zpracování poznámek ze základní a doporučené literatury.2. Prostudování přednášek.3. Vyhotovení písemné intrepretace 1 zvoleného literárního díla.Předmět je součástí souborné zkoušky po 5. semestru.

Garant

Mgr. Petra Bubeníčková