Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dogmatická teologie I. (KKNS / KDOG1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KDOG1 - Dogmatická teologie I., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Teologie v kontextu křesťanské víry ? vyznávání a praxe- Teologie jako věda- Dogmatická teologie, definice, struktura.- Metody a prameny dogmatické teologie- Teologické poznání- Bible o stvoření, kosmologie knihy Genesis, Iz 40-55,- mudroslovná literatura,- NZ ??skrze něho a pro Něho všechno je stvořeno.?- Interpretace stvoření v době patristiky ? Tertullian, sv. Irenej, Augustin.- Středověká interpretace ? sv.Tomáš Akvinský.- Osvícenství a moderní doba.- Stvoření v současné teologii.- Otázka zla.- Stvoření a vztah teologie a vědy.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je:a) poskytnout seznámení s disciplínou dogmatické teologie, s její definicí, rozčleněním a s jejími hermeneutickými postupyb) seznámit se základy teologie stvoření, tj. systematicky reflektovat víru ve stvoření a v Boha jako Stvořitele,a tím umožnit vhled do těchto pravd víry a zprostředkovat osvojení jejich předávání.

Literatura

L. G.Müller. Dogmatika pro studium a pastoraci. 2010. D. Bouma. Zjevení, víra, církev. Teologické skici k úvodu do křesťanství. 2013.

Požadavky

Zkouška prověřuje znalost probírané látky, studijních materiálů a literatury.

Garant

ThLic. David Bouma, Th.D.

Vyučující

ThLic. David Bouma, Th.D.