Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dogmatická teologie II. (KKNS / KDOG2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KDOG2 - Dogmatická teologie II., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ekleziologie:1. Církev v poselství NZa) Pojem církveb) Konstituování církve v Ježíšově životním díle a původní ekleziologická syntéza:- velikonoční základ církve a její příprava v dějinách spásy- společenství učedníků jako privilegovaný model církve- formování společenství učedníků a ustavující rysy církve: povolání, ustanovení Dvanácti, Kristova poslední večeřec) Důrazy jednotlivých evangelií2. Patristické svědectví o církvia) obecné ukoly patristiky a zdroje patristického chápání církveb) obecné rysy patristického pojetí církve- tělo a snoubenka Kristova- communio- univerzální shromáždění- základní znaky církve (jedna, svatá, katolická, apoštolská)- apoštolský základ církve a apoštolská posloupnostc) Augustinova ekleziologie3. Od gregoriánské reformy po II. vatikánský koncila) Gregoriánská reformab) Vrcholná scholastika, 13. stol.c) Nauka tridentského koncilu a potridentská ekleziologied) I. vatikánský koncil4. II. vatikánský koncil: snaha o předložení ucelené nauky o církviPneumatologie:1. Témata a perspektivy pneumatologie2. Duch svatý v události Božího sebezjevení3. Tajemství Ducha svatého v dějinách dogmatu a teologických tradicích

Získané způsobilosti

a) seznámení se základy nauky o církvi - student by měl být schopen teologicky popsat tematiku původu a podstaty církve, jejího uspořádání, jejích úkolů a poslední budoucnosti; zároveň by měl být seznámen se základními momenty, které utvářely sebepochopení církve v proměnách dějinb) seznámení se základními prvky pneumatologie - student by měl být schopen systematicky reflektovat víru v tajemství osoby a působení Ducha svatého

Literatura

RATZINGER, Joseph. Církev jako společenství. Praha, 1995. POSPÍŠIL, Ctirad Václav. Dar Otce i Syna: základy systematické pneumatologie. Olomouc, 2003. MÜLLER, Gerhard Ludwig. Dogmatika pro studium i pastoraci. Kostelní Vydří, 2010. LUBAC, Henri de. Meditace o církvi. Kostelní Vydří, 2010. DOLISTA, Josef. Perspektivy církve. Kostelní Vydří, 2000. CONGAR, Yves. Za církev sloužící a chudou. Kostelní Vydří, 1995.

Požadavky

Zápočet je udělen na základě aktivní účasti na řízených konzultacích. Udělování zápočtu bude probíhat zároveň s ústní zkouškou, není tedy nutné se k zápočtu zvlášť hlásit.Požadavky ke zkoušce:1. Znalost obsahu přednášek a podrobná znalost obsahu studijní pomůcky (k tématu "původ církve" a "společenství učedníků jako základ církve" je třeba dále prostudovat: HOJDA, Jan. Společenství učedníků jako základ církve. Cesty katecheze, 2011, č. 3, s. 10-13).2. Osvojení si obsahu jedné z těchto monografických studií doložené osobně pořízeným písemným záznamem (a ověřené v rámci ústní zkoušky):- CONGAR, Yves. Za církev sloužící a chudou. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 1995. - DOLISTA, Josef. Perspektivy církve. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000. - LUBAC, Henri de. Meditace o církvi. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010.- MÜLLER, Gerhard Ludwig. Dogmatika pro studium i pastoraci. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010, s. 580-639.- RATZINGER, Joseph. Církev jako společenství. Praha: Zvon, 1995.3. Osvojení si obsahu jedné z těchto monografických studií doložené pořízeným písemným záznamem (a ověřené v rámci ústní zkoušky):- MÜLLER, Gerhard Ludwig. Dogmatika pro studium i pastoraci. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010, s. 394-417.- POSPÍŠIL, Ctirad Václav. Dar Otce i Syna: základy systematické pneumatologie. 2. vyd. Olomouc: Matice cyrilometodějská, 2003, c1999. 4. Alespoň zběžné seznámení s obsahem dogmatické konstituce II. vatikánského koncilu o církvi Lumen gentium a třetí kapitoly druhého oddílu Katechismu katolické církve (8. a 9. článek; § 683 975).

Garant

Mgr. Jan Hojda, Th.D.

Vyučující

Mgr. Jan Hojda, Th.D.