Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dogmatická teologie IV. (KKNS / KDOG4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KDOG4 - Dogmatická teologie IV., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod A) Charakteristika doby ve vztahu k Bohu. B) Ateizmus. C) Nová religiozita. D) Judaismus a islám E) Ekumenismus.Základní pojmyVývoj nauky o TrojiciTrojiční nauka v Písmu svatémTrojiční nauka v poapoštolské doběŘecká teologie po Nicejském konciluLatinská teologie po Nicejském koncilu ? sv. AugustinOtázka FilioqueTrojiční víra v životě církve, křest, eucharistie, modlitba- Úvod, mariologie v celku dogmatiky. 1. Základní dogmatické výroky o Marii. 2. Základní mariologický princip.- Svědectví Písma. Maria, matka Božího Syna. (Pavel). Boží Syn jako syn Marie. (Marek). Ježíš počatý Marií z Ducha svatého (Matouš, Lukáš). Maria ? typus víry (Lukáš). Maria, svědek Boží slávy (Jan). Základní črty mariologie v Novém Zákoně.- Rozvoj mariologie v dějinách teologie. Typologie Eva ? Maria. Mariino panenství a mateřství ? christologické souvislosti. Problém počátku a konce Mariina pozemského života- Maria ve společenství církve (Maria a víra křesťanů).- Mariánská úcta, Maria a lidová zbožnost, Maria v liturgii, Maria v umění.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je:a) seznámit se základními prvky nauky o tajemství Nejsvětější Trojice, tj. systematicky reflektovat skutečnost sebezjevení Boha jako Otce, Syna a Ducha svatého b) seznámit se základy nauky o Panně Marii, tj. systematicky reflektovat význam Mariina Božího mateřství, jejího panenství, počátku a konce jejího života

Požadavky

Zkouška prověřuje znalost probírané látky, studijních materiálů a literatury.

Garant

ThLic. Vojtěch Brož, Th.D.

Vyučující

ThLic. Vojtěch Brož, Th.D.