Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dogmatická teologie V. (KKNS / KDOG5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KDOG5 - Dogmatická teologie V., Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teologická antropologie:a) základní vymezení teologické antropologieb) stvoření jako dílo Trojjediného Bohac) člověk stvořený k obrazu a podobě Boží v Ježíši Kristu, jednorozeném Synud) prvotní stav a dědičná vinae) tajemství křesťanské spravedlnostiNauka o milosti:a) témata a perspektivy nauky o milostib) biblické svědectví o milostic) dějinný vývoj nauky o milostid) milost Ducha svatého princip křesťanské existence

Získané způsobilosti

a) student by měl být schopen postihnout základy teologické antropologie a nastínit, jak se tajemství lidské existence vyjasňuje ve světle trinitární lásky zjevené v Ježíši Kristub) student by měl být schopen postihnout základy nauky o milosti, tj. systematicky reflektovat víru ve svobodný příklon Boha k člověku a v povolání lidské osoby k životnímu společenství v Duchu svatém

Literatura

MÜLLER, Gerhard Ludwig. Dogmatika pro studium i pastoraci. Kostelní Vydří, 2010. MEZINÁRODNÍ TEOLOGICKÁ KOMISE. Společenství a služba. Lidská osoba stvořená k Božímu obrazu. Kostelní Vydří, 2005. BOUBLÍK, Vladimír. Teologická antropologie. Kostelní Vydří, 2001. HOJDA, Jan. Extáze, exodus a exitus Juraje Hordubala. Teologicko-antropologická studie. Jablonec nad Nisou, 2013. Hojda, Jan. Hledání vzájemnosti. Jablonec nad Nisou, 2012. ISBN 978-80-87821-00-8.HOJDA, Jan. Obrazy člověka ve vybraných dílech literatury a filmu 20. století. Teologicko-antropologické interpretace. Ostrava, 2013.

Požadavky

Zápočet je studentovi udělen na základě aktivní účasti na výuce a s ohledem na schopnost formulovat přínos předmětu pro jeho studium. Udělování zápočtu bude probíhat zároveň s ústní zkouškou, není tedy nutné se k zápočtu zvlášť hlásit. Zkouška probíhá ústní formou a je postavena na ověření znalostí tematických okruhů prezentovaných prostřednictvím přímé výuky, studijní pomůcky a zadané literatury. Součástí zkoušky je též ověření schopnosti studia odborné literatury (včetně její analýzy, komparace a pořizování písemného záznamu). Samostatné studium níže uvedené literatury doloží student písemným záznamem.- BOUBLÍK, V. Teologická antropologie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2001. Pozn.: Část textu knihy (s. 60-107, 122-136) se kryje s obsahem některých otázek. Studium zmíněné části knihy je tak možné doložit prostřednictví písemné přípravy na otázky č. 13-15. - MEZINÁRODNÍ TEOLOGICKÁ KOMISE. Společenství a služba. Lidská osoba stvořená k Božímu obrazu. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005 (1. a 2. kapitola). Pozn.: Požadovaný písemný záznam se může krýt s přípravou k otázkám č. 11 a 12.- MÜLLER, G. L. Dogmatika pro studium i pastoraci. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010, s. 790-837. Pozn.: Požadovaný písemný záznam se může krýt s přípravou k otázkám č. 16-21.- POSPÍŠIL, C. V. Nikdy nekončící zápas o člověka. Lidská osoba ve světle christologie a trinitologie. In: BEDŘICH, M. MOHELNÍK, B. PETRÁČEK, T. SCHMIDT, N. (eds.) In Spiritu Veritatis. Almanach k 65. narozeninám Dominika Duky OP. Praha: Krystal OP, 2008, s. 297-310.

Garant

Mgr. Jan Hojda, Th.D.

Vyučující

Mgr. Jan Hojda, Th.D.