Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etická východiska transkulturní komunika (KKNS / KETI5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KETI5 - Etická východiska transkulturní komunika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Francis Fukuyama a teze o konci dějin2. Střet civilizací Samuela Huntingtona3. Evropská zkušenost ? náboženské války 16. stol.4. Autorita a svoboda5. Islám a Západ6. Vznik USA a jejich role v mezinárodní politice7. Vývoz demokracie ? realistický projekt nebo utopie?8. Terorismus jako fenomén 20. století9. Stát Izrael ? překážka míru na Blízkém Východě?10. Smíšené zóny naděje ? Turecko, Maroko, Egypt11. Rusko a pravoslavný svět12. Nastupující giganti ? Čína a Indie13. Svět v 21. století ? výzvy a rizika

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu by měli být schopni věcně a kriticky přistoupit k aktuálním otázkám souvisejícím s civilizačními střety. Důležitá je znalost kulturního pozadí jednotlivých kauz a jejich etických souvislostí, a schopnost aplikovat teoretické znalosti na konkrétní případy.

Požadavky

Očekává se studium povinné literatury. V semináři jsou texty rozebírány a diskutovány, nutná je domácí příprava i aktivní participace. Povoleny jsou max. 2 neomluvené absence. Nutnou podmínkou získání zápočtu je vypracování eseje (3 normostrany textu), či realizace ústního referátu na zadané téma. Předmět je zakončen písemnou, případně ústní zkouškou.

Garant

Mgr. et Mgr. Petr Mikoška, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Petr Mikoška, Ph.D.