Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika etnických a národnostních m (KKNS / KETNA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KETNA - Problematika etnických a národnostních m, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů2. Etnické znaky a vědomí3. Obecné zdroje identity etnických menšin4. Konstituování etnických menšin v Evropě5. Historie národnostních menšin v českých zemích6. Jednotlivé etnické menšiny v ČR7. Legislativní postavení etnických menšin v ČR a EU8. Antidiskriminační politika a další aktuální otázky

Získané způsobilosti

Předmět seznámí studenty s problematikou etnických menšin v ČR a EU.

Literatura

Geertz, C. Interpretace kultur. Praha: SLON, 2000. Šatava, L. Jazyk a identita etnických menšin. Možnosti zachování a revitalizace. Praha: SLON, 2009. Bittnerová, D., Moravcová M. a kol. Kdo jsem a kam patřím? Identita národnostních menšin a etnických komunit na území České republiky. Praha: Sofis, 2005. Barša, P. Paměť a genocida: úvahy o politice holocaustu. Praha: Argo, 2011.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích - docházka min 75%, vypracování a přednesení referátu na zadané téma v rozsahu 5 - 8 normostran. Četba zadanné literatury. Ústní zkouška bude postavena na předem připravených okruzích, s nimiž budou studenti seznámeni na začátku semestru.

Garant

Mgr. Veronika Halamová