Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etická východiska transkulturní komunika (KKNS / KETV3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KETV3 - Etická východiska transkulturní komunika, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lidský život (hodnota lidského života, člověka a osoba - rozdílnost pojetí).2. Vymezení a východiska bioetiky.3. Počátek lidského života (problematika umělého přerušení těhotenství, prenatální diagnostika, antikoncepce, sterilizace, asistované oplodnění, náhradní mateřství).4. Genetické testování a výzkum na zvířatech a lidských subjektech.5. Transplantační medicína a biobanking.6. Eugenika.7. Nové formy života.8. Etické aspekty konce života (doprovázení lidí nevyléčitelně nemocných a umírajících, vztah k bolesti, utrpení a smrti, přerušení neúčinné léčby, eutanazie jako ?asistovaná sebevražda?, péče o mrtvé tělo).

Získané způsobilosti

Studenti se v průběhu kurzu seznámí s vybranými tématy bioetiky. Na základě předložených faktů si budou utvářet vlastní názor na vybraná témata a budou schopni o nich diskutovat.

Literatura

ONDOK, J., P. Bioetika, biotechnologie a biomedicína. Svitavy: Trinitas, 2005. ANZENBACHER, A. Úvod do etiky. Praha: Zvon, 1994. MUNZAROVÁ, M. Úvod do studia lékařské etiky a bioetiky. Brno: MU, 2002. DOLISTA, J.; VURM, V. Vybrané kapitoly z bioetiky. České Budějovice: JČU, 2004. MUNZAROVÁ, M. Vybrané kapitoly z lékařské etiky. Brno: MU, 2002.

Požadavky

75% účast na seminářích, četba vybraných textů a aktivní práce s nimi v průběhu seminářů.Pro složení zkoušky je zapotřebí obdržet zápočet, u kterého je požadována aktivní účast na semináři, znalost uložených a v průběhu semestru rozborovaných textů, odevzdání portfolia s poznámkami a vlastními postřehy z každého semináře. Zkouška proběhne ústní formou z témat přednášek prohloubených studiem doporučené literatury.

Garant

Mgr. Veronika Halamová