Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní psychologie 1: Základy int (KKNS / KINP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KINP1 - Interkulturní psychologie 1: Základy int, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení interkulturní psychologie ? definice, oblasti aplikací2. Základní pojmy interkulturní psychologie ? kultura, akulturace, etnikum, etnicita, národ, národnost, rasy, rasisimus, stereotypy, předsudky3. Související vědecké disciplíny ? sociální psychologie, sociologie, etnologie, etnografie, kulturní antropologie, psychologická antropologie, demografie, etnolingvistika, historická věda, politologie4. Interkulturní rozdíly v hodnotách, interkulturní rozdíly v postojích k lásce a sexuálnímu obtěžování5. Psychologické problémy akulturace a adaptace ? akulturační stres a preference imigrantů6. Předsudky a stereotypy ? vznik a jejich vývoj, jejich redukce7. Kulturní, etnická, národní identita ? vztah národní identity a evropské identity8. Psychologie českého etnika: stereotypy Čechů o jiných národech, stereotypy cizinců o Češích, česká národní povaha9. Jazyk a komunikace v interkulturním aspektu ? emoce a zdvořilost v jazycích a kulturách, maskulinita a feminita jako interkulturní dimenze10. Aplikace interkulturní psychologie ? edukace, interkulturní rozdíly ve zdravotní péči, vztahy a konflikty mezi etniky a národy, interkulturní komunikace jako reálný fenomén a jeho vědecká reflexe

Získané způsobilosti

Studenti se budou umět orientovat z pojmech interkulturní psychologie a budou umět chápat jevy v interkulturním kontextu.

Literatura

Berry, J.W. Cross cultural psychology. Průcha, J. Interkulturní psychologie. Moghaddam, F.M. The psychology of dictatorship.

Požadavky

Student vypracuje k zápočtu seminární práci, v rozsahu minimálně 4 normostrany. Na zápočet i zkoušku jsou vypisovány 4 termíny. Zkouška je ve formě testu a ústní zkoušky.

Garant

Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D.