Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní psychologie (KKNS / KIPSY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KIPSY - Interkulturní psychologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení interkulturní psychologie ? definice, oblasti aplikací2. Základní pojmy interkulturní psychologie ? kultura, akulturace, etnikum, etnicita, národ, národnost, rasy, rasisimus, stereotypy, předsudky3. Související vědecké disciplíny ? sociální psychologie, sociologie, etnologie, etnografie, kulturní antropologie, psychologická antropologie, demografie, etnolingvistika, historická věda, politologie4. Interkulturní rozdíly v hodnotách, interkulturní rozdíly v postojích k lásce a sexuálnímu obtěžování5. Psychologické problémy akulturace a adaptace ? akulturační stres a preference imigrantů6. Předsudky a stereotypy ? vznik a jejich vývoj, jejich redukce7. Kulturní, etnická, národní identita ? vztah národní identity a evropské identity8. Psychologie českého etnika: stereotypy Čechů o jiných národech, stereotypy cizinců o Češích, česká národní povaha9. Jazyk a komunikace v interkulturním aspektu ? emoce a zdvořilost v jazycích a kulturách, maskulinita a feminita jako interkulturní dimenze10. Aplikace interkulturní psychologie ? edukace, interkulturní rozdíly ve zdravotní péči, vztahy a konflikty mezi etniky a národy, interkulturní komunikace jako reálný fenomén a jeho vědecká reflexe

Získané způsobilosti

Cílem IP je představit tento obor, který se zaměřuje na problémy "komunikace mezi kulturami". Interdisciplinární obor, který se nachází na pomezí psychologie, antropologie, lingvistiky aj. Pro současný svět je charakteristická vysoká míra setkávání lidí odlišných kultur, ras a národů, jež má někdy podobu mírového soužití a spolupráce, jindy však konfliktů. Proto také roste zájem o vědecké studium psychologických rozdílů mezi národy a kulturami, jejich odlišností v komunikaci, hodnotových systémech, rodinné výchově a v řadě dalších aspektů. Student by též měl porozumět nejnovějším poznatkům v oblasti vzdělávání, managmentu, zdravotnictví nebo řešení konfliktů.

Literatura

Berry, J.W. Cross - cultural psychology. Stigler, J.W., Shweder, R.A. Cultural psychology. Průcha, J. Interkulturní psychologie. Moghaddam, F.M. Multiculturalism and Intergroup Relations. Říčan, P. Psychologie náboženství a spirituality.

Požadavky

Součástí domácí přípravy je pravidelná příprava na semináře. Individuální příprava bude průběžně kontrolována při seminářích a individuálních konzultacích během semestru. K zápočtu student vypracuje seminární práci na zadané téma. Zkouška je písemná a ústní. Na zápočty a zkoušky jsou vypsány 4 termíny.

Garant

Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D.