Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Logoterapie (KKNS / KLOGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKNS / KLOGO - Logoterapie, Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Logoterapie - moderní druh psychoterapie, její vymezení od existenciální analýzy, osa logoterapie, předmět, cíle, představitelé2. Existenciální analýza ? teorie existenciální analýzy, EA nevědomí, svědomí, svědomí a láska, svědomí člověka bez vyznání, přístup k víře v psychoterapii3. Tři základní podmínky existence člověka : Mohu být? Chci být? Smím být?4. Smysl jako transcendentální kategorie ? smysl hodnot, funkce hodnot v psychoterapii, euthanasie, sebevražda, síla vzdorného ducha5. Smysl v životě ? smysl života, terapie, lásky, vztah mezi smyslem a spiritualitou6. Krize smyslu v životě ?příčiny krize smyslu, krize smyslu u duchovních, ostatních pomáhajících profesích, syndrom vyhoření, frustrace, prevence syndromu vyhoření7. Smysl umírání ?strach ze smrti, smysl utrpení8. Speciální existenciální analýza ? psychologie úzkostné neurózy,psychologie schizofrenie, psychosomatická onemocnění9. Prostředky logoterapie ? terapeutický vztah, postojová změna, dereflexe, paradoxní intence, osobní existenciální analýza

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je vést studenty k tomu, aby si osvojili základní poznatky z moderního psychoterapeutického směru. Hlavním cílem je získání nejen teoretických znalostí v oblasti logoterapie a existenciální analýzy, ale hlubší proniknutí prostřednictvím praktických technik a cvičení, do smysluplnějšího prožívání klienta (jak v oblasti sociální a charitativní činnosti, tak potenciální terapeutické praxe), tak ovlivnění sama sebe, vlastní osobnosti, která vede k plnějšímu životu.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce je jednou z podmínek k udělení zápočtu.Zápočtový písemný test a zvládnutí praktických cvičení během výuky.

Garant

Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Monika Ulrichová, Ph.D.